Analog Communications Questions and Answers – Problems of AM

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Problems of AM”.

1. If the modulating frequency of a carrier wave varies between 700Hz and 7KHz, find it’s bandwidth?
a) 10 KHz
b) 23 KHz
c) 17.3 KHz
d) 12.6 KHz
View Answer

Answer: d
Explanation: Modulating Frequency (fm) = Vmax-Vmin, where,

Vmax = Maximum Amplitude of an amplitude modulated,
Vmin = Minimum amplitude of an amplitude modulated,
fm = 7KHz – 700Hz = 6.3KHz
Bandwidth = 2fm = 2 x 6.3 = 12.6 KHz.

2. A 400W carrier wave is modulated to a depth of 65%. Find the total power of modulated wave?
a) 512.5W
b) 493W
c) 484.5W
d) 609.6W
View Answer

Answer: c
Explanation: Total power, Pt = Pc (1 + µ22), where Pc = Carrier Power = 400W
where Modulation Index (µ) = 0.65,
so Pt = 400 (1 +0.6522). On solving it we get Pt = 484.5W.
advertisement
advertisement

3. Inductance and capacitance of a line is 0.8 μHm and 32 pFm. Find Z0?
a) 158
b) 166
c) 143
d) 127
View Answer

Answer: a
Explanation: The characteristic impedance or surge impedance (Z0) of a uniform transmission line is the ratio of the amplitudes of voltage and current of a single wave propagating along the line; which is, a wave travelling in one direction in the absence of reflections in the other direction.
The characteristic impedance or surge impedance (Z0) of a uniform transmission line is 158.

4. Find VSWR of a line having maximum and minimum value equals to 120mV and 40mV respectively?
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: The voltage standing wave ratio (VSWR) is defined as the ratio of the maximum to minimum voltage on a loss-less line. In this way, the VSWR is measured at a particular point and the voltage maxima and minima do not need to be determined along the length of the line.
The voltage standing wave ratio (VSWR) is 3 for maximum & minimum value

5. A 1000 KHz carrier is modulated with 300 Hz, 8000 Hz and 2 KHz waves. Determine the frequencies whose chances of occurring in output is least?
a) 1000 KHz
b) 1002 KHz
c) 998 KHz
d) 999.2 KHz
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequencies present in output are of the form fc ± fm, fc ± 2fm, fc ± 3fm. And 1000 KHz is a multiple of none in the range. Whereas, rest options are one of the multiples in the range.

6. If average power of a transmitter is 4kW and maximum power is 20000KW. What is its duty cycle?
a) 2 x 10-3
b) 2 x 10-4
c) 3 x 10-3
d) 0.05
View Answer

Answer: b
Explanation: Duty cycle is the proportion of time during which a component, device, or system is operated. The duty cycle can be expressed as a ratio or as a percentage.
Duty cycle is 2 x 10-4 if average power of transmitter is 4kW & maximum power is 20000KW

7. The voltage and electric current of a line are respectively 5kV and 1000μA. Find its power?
a) 12W
b) 13W
c) 5W
d) 10W
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrical power is the rate at which electrical energy is converted to another form, such as motion, heat, or an electromagnetic field.
Power, P = V x I. By substituting the values of voltage(V) and current(I), we have P = (5×103)(1000×10-6) = 5W.
advertisement

8. ________ microphones works on piezoelectric effect.
a) Crystal
b) Carbon
c) Moving coil
d) Condenser
View Answer

Answer: a
Explanation: Piezoelectric effect is the ability of materials to generate an electric charge in response to applied mechanical stress. Crystals which demonstrate the piezoelectric effect produce voltages when they are deformed. The crystal microphone uses a thin strip of piezoelectric material attached to a diaphragm. The two sides of the crystal acquire opposite charges when the crystal is deflected by the diaphragm.
advertisement

9. If modulation index of an AM wave is increased from 1.5 to 2, then the transitted power ________
a) remains same
b) increases by 20%
c) increases by 41%
d) increases by 50%
View Answer

Answer: c
Explanation: When m=1.5, transmitted power
The transitted power increases by 41% & modulation index of AM wave is increased.
= 0.41 x 100
= 41%
Therefore, there is an increase in total power by 41%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.