Analog Communications Questions and Answers – Frequency Division Multiplexing

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Frequency Division Multiplexing”.

1. TDMA stands for ________
a) Time Division Multiple Access
b) Time Domain Multiple Access
c) Time Division Mutual Access
d) Time Domain Mutual Access
View Answer

Answer: a
Explanation: TDMA stands for Time Division Multiple Access. It can be seen as a channel access method for shared-medium networks.
advertisement

2. Which term is used when signals move from one line to another?
a) path switching
b) space switching
c) line switching
d) cross-point switching
View Answer

Answer: b
Explanation: Space switching is the used term for signals moving from one line to another.

3. PSK stands for Pulse Shift Keying.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: PSK stands for Phase Shift Keying. It is a modulation scheme that conveys information by changing the phase of carrier.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which term is used for moving PCM samples from one time slot to another?
a) time switching
b) space switching
c) phase switching
d) frequency switching
View Answer

Answer: a
Explanation: Time switching is the used term for moving PCM samples moving from one time slot to another.

5. Power can be coupled into or out of a waveguide with a magnetic field probe.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A waveguide is a line through which electromagnetic waves are passed for various use. Power can be coupled into or out of a waveguide not only with a magnetic field probe. It can also be coupled with an electric field probe. It can also be coupled through a hole in the waveguide.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What is the full form of LOS?
a) Level Of Signal
b) Line Of Sight
c) Loss Of Signal
d) Level Of Sight
View Answer

Answer: b
Explanation: Line Of Sight is a line between two points. It is a straight path between a transmitting antenna and a receiving antenna.

7. How we can define the satisfactory performance of an analog microwave system?
a) carrier to noise ratio that exceeds a given value
b) carrier to noise ratio that is below a given value
c) an ERP value that exceeds a given value
d) an ERP value that is below a given value
View Answer

Answer: a
Explanation: We can measure performance of an analog microwave system by calculating the carrier to noise ratio that exceeds a given value. It gives the signal to noise ratio.
advertisement

8. RGB stands for ________
a) Red Green Brown
b) Red Green Black
c) Red Gold Blue
d) Red Green Blue
View Answer

Answer: d
Explanation: RGB stands for Red Green Blue. It is an additive color model in which red, green and blue light intensity and different shades are added together in various ways to reproduce a broad variety of colors.

9. How many lines are there in an NTSC signal?
a) 1024
b) 1856
c) 625
d) 525
View Answer

Answer: d
Explanation: NTSC stands for National Television System Committee. In NTSC, it is standardized fixed that it has total 525 lines.
advertisement

10. Luminance refers to ________
a) contrast
b) diffusion
c) brightness
d) aperture
View Answer

Answer: c
Explanation: Luminance refers to brightness. It is a photometric measure of luminous intensity per unit area of light travelling in a given direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.