Analog Communications Questions and Answers – FDM System

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “FDM System”.

1. Frequency difference between WDM (Wavelength Division Multiplexing) and FDM (Frequency Division Multiplexing) is ________
a) 1
b) 0
c) slightly greater than 1
d) infinity
View Answer

Answer: d
Explanation: WDM (Wave Division Multiplexing) is partly similar to FDM (Frequency Division Multiplexing). FDM is used for signal transmission through a twisted-pair cable while WDM is used to transmit signals through optical fiber cables. Frequency difference between WDM and FDM is infinity.
advertisement

2. FDM stands for ________
a) Frequency Density Multiplexing
b) Frequency Difference Multiplexing
c) Frequency Division Multiplexing
d) Frequency Data Manager
View Answer

Answer: c
Explanation: FDM stands for Frequency Division Multiplexing. The total bandwidth is divided into a series of non-overlapping frequency bands and each band is used to carry a separate signal.

3. TDM stands for ________
a) Time Division Multiplexing
b) Time Difference Multiplexing
c) Time Duration Multiplexing
d) Time Data Manager
View Answer

Answer: a
Explanation: TDM stands for Time Division Multiplexing. It is used to transmit and receive independent signals over a common signal path with the help of synchronized switches.
advertisement
advertisement

4. TDM and FDM are used to multiplex multiple signals into a single carrier.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiplexing is the method of combining two or more than two signals into one, in such a way that each individual signal can be retrieved at the receiver. Both TDM and FDM are used to multiplex different signals into a single carrier. However, TDM is used to transmit and receive independent signals over a common signal path with the help of synchronized switches. Whereas, in case of FDM, the total bandwidth is divided into a series of non-overlapping frequency bands and each band is used to carry a separate signal.

5. What is Synchronous TDM?
a) gives same amount of time to each device
b) gives same amount of frequency to each device
c) gives variable time to each device
d) gives variable frequency to each device
View Answer

Answer: a
Explanation: TDM is a method of putting multiple data streams in a single signal by separating the signal into many segments, each having a very short duration. Each individual data stream is reassembled at the receiving end based on the timing. Synchronous TDM gives exactly the same amount of time to each connected device. It allocates time to every device even if a device has nothing to transmit.
advertisement

6. FDM is an analog multiplexing technique used to combines ________
a) analog signals
b) digital signals
c) both analog and digital signals
d) alternatively passes analog and digital signals
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency Division Multiplexing (FDM) is a networking technique in which multiple data signals are combined for simultaneous transmission via a shared communication medium. FDM uses a carrier signal at a discrete frequency for each data stream and then combines many modulated signals. FDM is used to multiplex multiple analog signals. FDM is applied when the bandwidth of the link is greater than the combined bandwidth of signals to be transmitted.

7. Frequency Division Multiplexing (FDM) is based on orthogonality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency Division Multiplexing (FDM) is a networking technique in which multiple data signals are combined for simultaneous transmission via a shared communication medium. FDM uses a carrier signal at a discrete frequency for each data stream and then combines many modulated signals. Orthogonal frequency division multiplexing is used to encode multiple carrier frequencies. It is mainly used for latest wireless telecommunications.
advertisement

8. Which multiplexing technique transmits digital signals?
a) FDM
b) TDM
c) WDM
d) Both FDM and TDM
View Answer

Answer: b
Explanation: Time Division Multiplexing is used to transmit digital signals. FDM and WDM techniques are used to transfer analog signals. WDM (Wave Division Multiplexing) is partly similar to FDM (Frequency Division Multiplexing). FDM is used for signal transmission through a twisted-pair cable while WDM is used to transmit signals through optical fiber cables.

9. To get constant time delay, we should use ________
a) FDM technique
b) WDM technique
c) Synchronous TDM
d) Non synchronous TDM
View Answer

Answer: c
Explanation: TDM is a method of allowing multiple data streams in a single signal by separating the signal into many segments, each having a very short duration. Each individual data stream is reassembled at the receiving end based on the timing. Synchronous TDM gives exactly the same amount of time to each connected device. It allocates time to every device even if a device has nothing to transmit. Thus, Synchronous Time Division Multiplexing is used to provide constant time delay. It can also provide constant bandwidth.
advertisement

10. Time Division Multiplexing (TDM) is based on orthogonality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Both Frequency Division Multiplexing (FDM) and Time Division Multiplexing (TDM) are based on orthogonal multiplexing. Orthogonal multiplexing is a method of encoding digital data on multiple carrier frequencies.

11. As distance increases ________
a) Packet size also increases
b) Packet size decreases
c) Packet size becomes twice of its previous value
d) Packet size becomes half
View Answer

Answer: a
Explanation: Distance is directly proportional to packet size. So as distance increases packet size also increases.

12. If 32 equally probable events exists and we have to select one of them, number of required bits is?
a) 2
b) 4
c) 8
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: 25 = 32, so number of bits required is 5.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.