Analog Communications Questions and Answers – ZCD

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ZCD”.

1. MAU stands for __________
a) Multiple Access Unit
b) Multi-station Access Unit
c) Multiple Auxiliary Unit
d) Multi-station Auxiliary Unit
View Answer

Answer: b
Explanation: MAU stands for the Multi-station Access Unit. It acts as a hub that connects a group of computers to a token ring local area network.

2. Packet switching is based on ________
a) switched circuits
b) un-switched circuits
c) store-and-forward
d) real time delivery
View Answer

Answer: c
Explanation: Packet switching is a method of grouping data transmitted over a network into packets. It has two modes of operation: Connectionless Packet Switching and Connection-Oriented Packet Switching. It is based on a store and forward algorithm.

3. What is used for setting up a virtual circuit?
a) frame
b) network
c) link
d) hub
View Answer

Answer: b
Explanation: For the creation of any virtual circuit, a network is must required.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which modulation is used in high frequency radio-teletype systems?
a) QAM
b) ASK
c) PSK
d) FSK
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency Shift Keying is a type of frequency modulation. In it, data is transmitted through discrete frequency changes of a carrier signal. It is highly used in frequency radio-teletype systems.

5. When we use TDMA instead of TDM?
a) when signals come from different sources
b) when all the signals come from same source
c) when all the signals contain the same information
d) when all the signals contain different information
View Answer

Answer: a
Explanation: If all the signals comes from different types of sources, then it is better to use TDMA instead of TDM.

6. The effect of frequency on the resistance of a wire is called ________
a) skin effect
b) I2R loss
c) ohmic effect
d) threshold effect
View Answer

Answer: a
Explanation: Skin effect becomes more and more apparent as frequency increases as skin depth becomes smaller. It is due to alternating current flowing through the outer surface of conducting material. It refers to the increase of wire resistance with frequency.

7. The electric and magnetic field of a radio wave are perpendicular to each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is correct that both fields are perpendicular to each other. They are also perpendicular to the direction of propagation.
advertisement

8. Which polarization is possible for an electromagnetic wave?
a) vertical
b) circular
c) horizontal
d) can be vertical or horizontal or circular
View Answer

Answer: d
Explanation: In electromagnetic waves, both electric and magnetic fields are present. Polarization states the orientation of electric flux lines in EM field. Thus it can be vertically polarized or horizontally or circularly polarized.

9. On which factor dominant mode of a waveguide depends?
a) shape
b) power
c) direction
d) bandwidth
View Answer

Answer: a
Explanation: A waveguide is something that guides waves, such as electromagnetic wave or sound with minimum loss of energy. The dominant mode of a waveguide depends on the shape of the waveguide.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.