Analog Communications Questions and Answers – Costas Loop

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Costas Loop”.

1. Costa’s receiver is used for ________
a) coherent detection of AM-SC signal
b) asynchronous detection of AM-SC signal
c) amplification of signal
d) frequency mixing of signal
View Answer

Answer: a
Explanation: A Costa’s loop is based on phase-locked loop (PLL). The circuit recovers carrier frequency from the suppressed-carrier modulated signals like DSBSC and SSBSC and phase modulated signals like FSK and BFSK. It is generally used for coherent detection of AM-SC signal in receivers.

2. Helical antenna is mainly used for ________
a) bandwidth calculation
b) production of video signals
c) radio transmission
d) satellite tracking
View Answer

Answer: d
Explanation: A helical antenna is made of one or more conducting wires wound in the form of a helix. It is used for the communication (transmitting and receiving) Very High Frequency (VHF) signals through the different layers of atmosphere. Thus, it is used in satellite tracking.

3. Sampling frequency of a compact disk is about ________
a) 30 KHz
b) 50 KHz
c) 10 KHz
d) 70 KHz
View Answer

Answer: c
Explanation: Sampling frequency is the number of samples per second which helps in extracting a discrete-time signal from a continuous-time signal. For a CD, it is about 10 KHz.
advertisement
advertisement

4. In frequency modulation, there is a large increase in noise and hence increase in the signal to noise ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In communication, Signal-To-Noise ratio (SNR) is defined as measure of the amount of signal present compared to the surrounding noise. It is the ratio of signal power to noise power. Thus, in frequency modulation, if there is a large decrease in noise, then there will be increase in the signal to noise ratio.

5. Image frequency is given by ________
a) fs + fi
b) fs ± fi
c) fs + 2fi
d) fs ± 2fi
View Answer

Answer: c
Explanation: In the superheterodyne receiver, during the frequency conversion process, the local oscillator and the mixer often allow an undesired frequency signal, in addition to the incoming frequency signal. This results in the production of image frequency which is equal to the sum of signal frequency and double intermediate frequency.

6. Atmospheric noise, extraterrestrial noise and man-made noise is part of internal noise in communication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Atmospheric noise, extraterrestrial noise and man-made noise is part of external noise in communication. External noise are the ones which are produced by external sources, that are not part of the communication system. Internal noise are the ones which are produced by internal components of the communication system.

7. Thermal noise is a synonym of ________
a) Atmospheric noise
b) shot noise
c) Johnson noise
d) transit time noise
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermal noise is a type of internal noise in communication. It is produced due to thermal excitation of the free electrons in the circuit. It is also known as Johnson noise.
advertisement

8. Distance at which a sky wave is received back on earth ________ with an angle of incidence.
a) increases
b) decreases
c) can be increase or decrease
d) can neither be increase or decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: The distance at which a sky wave is received back on earth is inversely proportional to the angle of incidence. Thus, the distance at which a sky wave is received back on earth decreases with an angle of incidence.

9. In a Vidicon camera tube, both sides of the target plate have the coating of Sno2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A vidicon camera tube is a type of camera tube having a photoconductive surface within. In Vidicon camera tube, the side of target plate facing the light has a coating of Sno2 and the side facing electron gun has a coating of antimony trisulphide.
advertisement

10. Ground wave can be used for communication upto ________
a) 5 KHz
b) 12 KHz
c) 16 KHz
d) 25 KHz
View Answer

Answer: c
Explanation: Ground wave is that wave that reaches a receiver from a transmitter directly without reflecting from ionosphere. It can be used for communication upto 16 KHz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.