Analog Communications Questions and Answers – Spectrum of AM SC Waves

«
»

This set of Analog Communications Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Spectrum of AM SC Waves”.

1. What is the modulation index of an AM signal if the peak voltage goes from Emax to Emin?
a) \(\frac{E_{min}}{E_{max}}\)
b) \(\frac{E_{max}}{E_{min}}\)
c) \(\frac{E_{max} – E_{min}}{E_{max} + E_{min}}\)
d) \(\frac{E_{max} + E_{min}}{E_{max} – E_{min}}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Modulation index tells us the amount by which the carrier wave is varied with respect to the message signal. It is defined as \(\frac{E_{max} – E_{min}}{E_{max} + E_{min}}\) where Emax and Emin are respectively the maximum and minimum voltage of the modulated wave.

2. Which frequencies is produced if Va sin⁡(ωa t) amplitude modulates the carrier Vc sin⁡(ωc t)?
a) (ωc + ωa), (ωc – ωa) and ωc
b) (ωc) and (ωa)
c) (ωc + ωa) and (2ωc + 2ωa)
d) (2ωc) and (2ωa)
View Answer

Answer: a
Explanation: If we modulate the carrier signal having frequency ωc with respect to the message wave having frequency ωa, then the resultant modulated wave has frequency components (ωc + ωa), (ωc – ωa) and ωc.

3. What is the total sideband power if there is 100% modulation?
a) half the carrier wave
b) twice the carrier wave
c) equal to the carrier wave
d) one-fourth of the carrier wave
View Answer

Answer: a
Explanation: The sidebands are identical to each other and contain same information. Thus, for 100% modulation, value of modulation index should be equal to 1. If modulation index, m=1 then total sideband power is equal to the half of carrier wave.
advertisement
advertisement

4. If AM radio station increases its modulation index then there is an increase in receiving RF signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Modulation index tells us the amount by which the carrier wave is varied with respect to the message signal. Increase in it also increase the ability of increase reception of RF signals.

5. How an AM radio station increase its signal-to-noise ratio?
a) by increasing its modulation index
b) by decreasing its modulation index
c) by maintaining a constant modulation index
d) by increasing the frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: Signal to noise ratio is the ratio of signal power to the noise power. It is the measure of signal present with respect to the surrounding noise. It is directly proportional to the modulation index and thus it increases with modulation index.

6. What is the main problem in using quadrature amplitude modulation?
a) high bandwidth is required
b) high power is required
c) incompability with ordinary AM radio waves
d) bandwidth required is less
View Answer

Answer: c
Explanation: Quadrature Amplitude Modulation (QAM) is widely used for combining two amplitude modulated waves into a single channel. It is both an analog and digital modulation technique. It has many advantages over other modulations such as PSK but its disadvantage is its incompability with ordinary radio waves.

7. A single sideband modulation system requires a more complex demodulator circuit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Single Sideband transmission, the carrier is suppressed and only either of the two sidebands is transmitted. Thus, it reduces the total power consumption and also reduces the bandwidth required. For its demodulation it requires a complex demodulator circuit
advertisement

8. To demodulate a USB SSB signal, the receiver must ________
a) be set to USB mode
b) reinsert the carrier
c) be set to USB mode and reinsert the carrier
d) have low-fidelity
View Answer

Answer: c
Explanation: Single side band suppresses the carrier and uses only one of the two sidebands. The two sidebands carry exactly the same information and thus removing a sideband does not have any effect on the signal. To demodulate upper sideband of signal it is necessary that the receiver must be set to USB mode and have the ability to reinsert the carrier.

9. The __________ of an AM signal resembles the shape of baseband signal.
a) upperband
b) lowerband
c) efficiency
d) envelope
View Answer

Answer: d
Explanation: Envelope is basically a smooth curve that outlines the extremes of any baseband signal in the amplitude modulated wave. So basically it is message or baseband signal that determines the envelope.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.