Analog Communications Questions and Answers – Noise in Phase Modulation

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Noise in Phase Modulation”.

1. In AM receiver, the oscillator frequency is always ________
a) lower than signal frequency
b) higher than signal frequency
c) equal to signal frequency
d) equal to 1KHz
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency of an oscillator in amplitude modulated system is always higher than the frequency of signal.

2. Which of the following receiver does not have an amplitude limiter stage?
a) AM
b) PM
c) FM
d) Both AM and FM
View Answer

Answer: a
Explanation: Amplitude Limiter circuit is used in FM receiver to remove the noise or any variation in amplitude present in the received signal. Thus, the output of the amplitude limiter has a constant amplitude. So it is only used in frequency modulation and not in amplitude modulation.

3. Most of the amplification of the received signal is obtained in a superheterodyne receiver from ________ stage.
a) IF
b) RF
c) Power Amplifier
d) Local Oscillator
View Answer

Answer: a
Explanation: In superheterodyne receiver, most of the received signals gets amplified from an intermediate frequency (IF) due to IF amplifier.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Padder capacitor can be used to achieve three point tracking.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To achieve three point tracking a capacitor is connected in series with local oscillator coil. This capacitor is called a padder capacitor.

5. If the output power of radio receiver is doubled then the volume is increased by _________
a) 3 dB
b) 2 dB
c) -3 dB
d) -2 dB
View Answer

Answer: a
Explanation: Volume of a radio receiver is increased by 3 dB if we double the output power of a radio receiver.

6. If selectivity is poor then the receiver has poor _________
a) sensitivity
b) diverse reception
c) blocking
d) fidelity
View Answer

Answer: c
Explanation: By selectivity, receiver responds only to the radio signals, it is tuned to and reject the other signals. If a receiver has poor selectivity then obviously its blocking of unwanted signals is also poor.

7. In FM the carrier deviation is determined by ________
a) Frequency
b) Modulation
c) Amplitude
d) Phase
View Answer

Answer: b
Explanation: In frequency modulated system, it is the modulation who is responsible for the deviation of the carrier wave.
advertisement

8. In systems, pre-emphasis is used to amplify ________
a) high frequency
b) low frequency
c) phase
d) amplitude
View Answer

Answer: a
Explanation: Pre-emphasis is used in frequency modulated or phase modulated transmitters to equalize the drive power of transmitting signal in terms of deviation ratio. It is done at the transmitter. The modulating signal is passed through a simple network at the transmitter which amplifies the high frequency components.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.