Analog Communications Questions and Answers – Phase Comparator

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Phase Comparator”.

1. The velocity required to stay in orbit is ________
a) constant
b) infinite
c) lower close to the earth than far from the earth
d) higher close to the earth than far from the earth
View Answer

Answer: d
Explanation: The velocity in orbit must be higher close to the earth than far from the earth. Then only components can stay in orbit.
advertisement

2. An antenna is adjusted by adjusting the two “look angles” called _________
a) coverage and elevation
b) declination and elevation
c) azimuth and declination
d) azimuth and elevation
View Answer

Answer: d
Explanation: Azimuth and Elevation are two look angles of any antenna. So any antenna can be adjusted by adjusting these two angles properly.

3. PCS stands for ________
a) Portable Control Service
b) Personal Communication Systems
c) Personal Control Signal
d) Portable Communication Systems
View Answer

Answer: b
Explanation: PCs stands for Personal Communication Systems. It is a wireless phone service similar to cellular service but emphasizing on personal service and extending mobility.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the full form of MIN?
a) Multistage Interconnection Network
b) Mobile Identification Number
c) Maximum In-band Noise
d) Minimum In-band Noise
View Answer

Answer: b
Explanation: MIN stands for Mobile Identification Number. It refers to the 10 digit unique number that a wireless carrier uses to identify a mobile phone.

5. Which term is used for voice channels, in GSM?
a) traffic channels
b) noise channels
c) receiver channels
d) transmitter channels
View Answer

Answer: a
Explanation: Traffic channel is the term used for voice channels, in GSM.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Pagers use _________
a) VHF band
b) UHF band
c) Both VHF and UHF bands
d) HF band
View Answer

Answer: c
Explanation: A pager is a telecommunication device that receives alert signals and short messages. It can use both UHF and VHF band.

7. What is the approximate IEEE specification covering wireless LANs?
a) 802.13
b) 802.12
c) 802.11
d) 802.10
View Answer

Answer: c
Explanation: 802.11 is the approximate IEEE specification for covering wireless LANs. LAN stands for Local Area Network, which connects multiple devices sharing a common network or being connected to the same server.
advertisement

8. TDD stands for _________
a) Time Division Duplex
b) Time Delayed Duplex
c) Telecommunication Display Device
d) Time Definite Delivery
View Answer

Answer: a
Explanation: TDD stands for Time Division Duplex. It refers to duplex communication links where uplink is separated from downlink. They are separated by allocating them different time slots in the same frequency band.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.