Digital Communications Questions and Answers – Bandwidth Efficiency Plane and Bandwidth Efficient Modulation

«
»

This set of Digital Communication online test focuses on “Bandwidth Efficiency Plane and Bandwidth Efficient Modulation”.

1. QPSK is a composite of
a) Two BPSK
b) Three BPSK
c) Two FSK
d) Two M-ary PSK
View Answer

Answer: a
Explanation: QPSK is effectively a composite of two BPSK signals transmitted on orthogonal components of the carrier.
advertisement

2. The IF transmission bandwidth of MFSK is
a) M/T
b) T/M
c) 2M/T
d) M/2
View Answer

Answer: a
Explanation: In non coherent orthogonal MFSK modulation, the IF transmission bandwidth is WIF = M/T.

3. The bandwidth efficiency of MFSK is
a) M/log2M
b) log2M/M
c) M/log10M
d) log10M/M
View Answer

Answer: b
Explanation: For non coherent orthogonal MFSK modulation the bandwidth efficiency is R/W=log2M/M.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The bandwidth efficiency increases as M increases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The bandwidth efficiency decreases as M increases.

5. The bandwidth efficiency of QFSK is _______ that of BFSK.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The bandwidth efficiency of QPSK is equal to that of the BFSK.
advertisement

6. Which modulation is the most efficient one?
a) BPSK
b) BFSK
c) QPSK
d) QAM
View Answer

Answer: d
Explanation: Of all the modulation showed, QAM is the most bandwidth efficient one.

7. The primary communication resource is
a) Transmitted power
b) Received power
c) Efficiency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary communication resources are transmitted power and channel bandwidth.
advertisement

8. Greater the redundancy lesser is the bandwidth expansion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Within the same block size, the code with greater redundancy requires more bandwidth expansion.

9. Which modulation scheme uses nonlinear transponders?
a) MSK
b) Offset QPSK
c) MSK & Offset QPSK
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Offset QPSK and MSK are two examples of constant envelope modulation schemes that are attractive for systems using non linear transponders.
advertisement

10. Which modulation requires more bandwidth?
a) QPSK
b) OQPSK
c) BPSK
d) BFSK
View Answer

Answer: c
Explanation: BPSK requires more bandwidth than the other modulation techniques for the given level of spectral density.

11. Which modulation has lower side lobe levels?
a) QPSK
b) OQPSK
c) BPSK
d) MSK
View Answer

Answer: d
Explanation: MSK spectrum has wider main lobe level and lower side lobe levels than the other modulation spectrum.

12. Which modulation is spectrally more efficient?
a) BPSK
b) MSK
c) QPSK
d) OQPSK
View Answer

Answer: b
Explanation: MSK is spectrally more efficient than the other modulation schemes. It has wider main lobe level and lower side lobe levels.

13. Which modulation spectrum has narrow main lobe?
a) QPSK
b) OQPSK
c) BPSK
d) MSK
View Answer

Answer: a
Explanation: QPSK has narrower main lobe than MSK because for a given rate the QPSK symbol rate is half the MSK symbol rate.

14. Which technique can be used for bandwidth reduction?
a) BPSK
b) QPSK
c) MPSK
d) MFSK
View Answer

Answer: c
Explanation: Coherent M-ary PSK modulation is a well known technique for achieving bandwidth reduction.

15. QPSK amplitude modulates
a) Sine function
b) Cosine function
c) Sine & Cosine function
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: QPSK modulation consists of two independent streams. One stream amplitude modulates cosine wave and the other amplitude modulates sine wave.

16. QAM is a combination of
a) ASK and FSK
b) ASK and PSK
c) PSK and FSK
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: QAM is a combination of both ASK and PSK and is also called as amplitude phase keying.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.

To practice all areas of Digital Communication for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.