Analog Communications Questions and Answers – Asynchronous TDM

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Asynchronous TDM”.

1. Which is the standard reference antenna for the directive gain?
a) Isotropic antenna
b) Marconi antenna
c) Helical antenna
d) Log Periodic antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: Isotropic antenna is an ideal antenna that radiates its power uniformly in all directions. In practical, no isotropic antenna exists. It is often used as a reference antenna for the antenna gain. Directive gain of a practical antenna is the ratio of the radiation intensity of the antenna to that of an isotropic antenna.

2. Which one of the following reasons for the use of a ground screen with antennas is false?
a) Impossibility of a good ground connection
b) Provision of an earth for the antenna
c) Protection of personnel working underneath
d) Improvement of radiation pattern of antenna
View Answer

Answer: c
Explanation: If we consider the use of ground as a screen with antenna then there is no chance that it is used for protection of personnel working underneath.

3. Which of the following antennas is best excited from a waveguide?
a) Marconi
b) Horn
c) Helical
d) Discone
View Answer

Answer: b
Explanation: A horn is an antenna that consists of a flaring metal waveguide that is shaped like a horn. The horn shape helps to direct radio waves in a beam. It is widely used as antennas at UHF.
advertisement
advertisement

4. An ungrounded antenna near the ground ________
a) must be horizontally polarized
b) acts as an antenna array
c) is unlikely to need a ground screen
d) acts as a single antenna of twice the height
View Answer

Answer: b
Explanation: An ungrounded antenna near the ground acts as an antenna array. An antenna array is a combination of multiple antennae which function as a single antenna to perform the required task.

5. Field strength at a distance from an antenna is measured with __________
a) a slotted line
b) a dipole
c) an EIRP meter
d) a field strength meter
View Answer

Answer: d
Explanation: Field strength meter is an instrument which is used to measure the electric field strength emanating from a transmitter. EIRP (Effective Isotropic Radiated Power) meter is used to measure the radiated power of an antenna in a specific direction.

6. The radiated beam from a parabolic “dish” transmitting antenna is ________
a) dispersed
b) refracted
c) collimated
d) scattered
View Answer

Answer: c
Explanation: The radiated beam from a parabolic “dish” transmitting antenna is collimated. Collimated light is that light whose rays are parallel due to which it disperse minimally as it propagates.

7. What is the full form of LPDA?
a) Log Periodic Dipole Array
b) Log Periodic Dispersed Array
c) Low Periodic Dispersed Array
d) Low Power Dipole Array
View Answer

Answer: a
Explanation: LPDA stands for Log Periodic Dipole Array. LPDA consists of a number of half-wave dipole driven elements which gradually increases in length.
advertisement

8. Arrays in antenna can be __________
a) phased
b) driven
c) parasitic
d) phased, driven or parasitic
View Answer

Answer: d
Explanation: An antenna array is a group of multiple antenna which behaves as a single antenna to perform the required tasks. Arrays in the antenna can be phased, driven or parasitic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.