Analog Communications Questions and Answers – Comparison Between PM and AM

«
»

This set of Analog Communications MCQs focuses on “Comparison Between PM and AM”.

1. Which of the following oscillator is not used in frequency modulation?
a) Colpitts Oscillator
b) Crystal Oscillator
c) Hartley Oscillator
d) Both Colpitts and Crystal Oscillator
View Answer

Answer: b
Explanation: Crystal Oscillator uses the mechanical resonance of a vibrating crystal which is made up of piezoelectric material to create an signal with a precise frequency. It is used to produce a specific fixed frequency. It has no role in frequency modulated systems.
advertisement

2. In frequency modulation, noise gets decreased if we decrease deviation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In frequency modulation, noise is inversely proportional to the frequency deviation. Thus noise also starts decreasing if we increase deviation.

3. Which device is most commonly used for detection in radio receiver?
a) Triode
b) Capacitor
c) Diode
d) Transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: In radio receivers, diode is most preferably used for detection purposes.
advertisement
advertisement

4. ________ modulator is an indirect way of generating FM.
a) Varactor FET
b) Reactance FET
c) Armstrong
d) Reactance bipolar transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: FM can be generated in two ways. One is direct and other is indirect way. In indirect way, there is an Armstrong method which is used to generate FM system, while other methods stated in the options are direct ways.

5. Three point tracking is achieved by __________
a) Double conversion
b) Variable selectivity
c) Variable Sensitivity
d) Padder capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: To achieve three point tracking a capacitor is connected in series with local oscillator coil. This capacitor is called padder capacitor.
advertisement

6. The household radio receiver uses __________ detector.
a) Synchronous
b) Coherent
c) Radio
d) Envelope
View Answer

Answer: d
Explanation: Household receivers generally uses envelope detector.

7. High IF in superheterodyne receiver ____________
a) improves fidelity
b) improves selectivity
c) improves sensitivity
d) increases tracking problems
View Answer

Answer: d
Explanation: In superheterodyne receiver, most of the received signals gets amplified from intermediate frequency (IF). High intermediate frequency helps in tracking problems.
advertisement

8. If the step size of a system is 0.0721, find its quantization power?
a) 3.25 x 10-3
b) 4.33 x 10-4
c) 4.33 x 10-2
d) 3.25 x 10-1
View Answer

Answer: b
Explanation: Quantization noise is a type of quantization error generated by quantization due to analog-to-digital conversion communication systems. It is an approximate error between the analog input voltage to the ADC and the output discritized value.
Therefore, Quantisation power = ∆2/12, where ∆=0.0721
= (0.07212)/12 = 4.33 X 10-4.

9. Find the step size of a signal with peak to peak amplitude of 8V and is quantized into 40 levels?
a) 0.8
b) 1
c) 0.2
d) 0.6
View Answer

Answer: c
Explanation: Step size is the voltage difference between two consecutive digital levels. Quantization step size is the smallest possible difference in amplitude.
Step size, The step size of signal is 0.2 with peak amplitude of 8V & quantized into 40 levels
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice MCQs on all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.