Analog Communications Questions and Answers – Applications of VSB

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications of VSB”.

1. Frequency Modulated system needs less bandwidth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In frequency modulation, frequency of the carrier wave is varied with the instantaneous amplitude of the message signal. Thus, it requires large bandwidth.
advertisement

2. When bandwidth is the major consideration a narrow and wide band FM can be approximated to?
a) DSB-SC
b) SSB
c) VSB
d) AM
View Answer

Answer: d
Explanation: For narrow and wide bands frequency modulation, modulation index is respectively smaller and greater than 1. When bandwidth is considered it can be approximated to AM.

3. Which modulation is used in microwave band?
a) Amplitude Modulation
b) Pulse Modulation
c) Frequency Modulation
d) Phase Modulation
View Answer

Answer: b
Explanation: In pulse modulation, message signal in the form of pulses are varied with respect to width, amplitude or position. It is mostly used for radio navigation, microwave band and for many others.
advertisement
advertisement

4. All the output pulses are at full transmitter power for a strong signal in all of the following except ________
a) PAM
b) PFM
c) PCM
d) PWM
View Answer

Answer: a
Explanation: In pulse modulation, message signal in the form of pulses are varied with respect to width, amplitude or position. Pulse amplitude modulation varies amplitude of pulses for transmission of data. Its’ output pulses are not at full transmitter power for a strong signal and thus it is an exception.

5. In pulse transmitter, the ratio of time on to time off is called ________
a) base
b) bandwidth
c) duty cycle
d) efficiency
View Answer

Answer: c
Explanation: Duty cycle is the fraction of time in which the system is active. It can also be defined as the ratio of time on to time off of a system. At times, duty cycle, expressed as a percentage, is the ratio of time on to sum of time on and time off.
advertisement

6. In which of the following modulated systems, quantization noise occurs?
a) TDM
b) FM
c) PWD
d) PCM
View Answer

Answer: d
Explanation: The difference between an input value and its quantized value is called quantization error or we can also see it as that when an analog number is not converted into an exact digital number. It takes place in pulse code modulation (PCM). Pulse Code Modulation is a technique in which the amplitude of an analogue signal is converted to a binary value represented as a series of pulses.

7. Signal to quantization noise ratio in PCM system depends on _________
a) sampling rate
b) signal bandwidth
c) number of quantization levels
d) nature of carrier wave
View Answer

Answer: c
Explanation: Pulse code modulation (PCM) is a digital form of communication. For demodulation of PCM, it is necessary to convert it into PAM. Quantization noise occurs in PCM only. Signal to quantization noise ratio depends on the number of quantization levels.
advertisement

8. Pulse Modulation can be used in automatic landing equipments.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In pulse modulation, message signal in the form of pulses are varied with respect to width, amplitude or position. It is mostly used for radio navigation, microwave band and for many others.

9. Which of the following modulation is used in data communication?
a) Pulse Modulation
b) Amplitude Modulation
c) Phase Modulation
d) Frequency Modulation
View Answer

Answer: a
Explanation: In pulse modulation, message signal in the form of pulses are varied with respect to width, amplitude or position. It is mostly used for radio navigation, microwave band and for many others. It is also highly used in data communication.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.