Analog Communications Questions and Answers – AM Receiver

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “AM Receiver”.

1. Notch filter is a band pass filter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Notch filter is a band stop filter since it allows most frequencies to pass through it, except a specific range. It is also known as band-reject filter. It is just opposite of a band-pass filter.

2. For what modulation index, we can expect maximum undistorted power output of a transmitter?
a) 50%
b) 100%
c) 25%
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: For getting maximum undistorted power output, value of modulation index should be 1. If the value of modulation index is 1 then we can say that it is 100% modulated.

3. Modulation is used to allow the use of practical antennas.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Modulation is the process of varying one or more properties, like amplitude, carrier or phase, of the carrier with respect to the amplitude of the wave being propagated. It is used to separate different transmission signals and also to ensure that a message is transmitted over a long path. It is also used to allow the use of practical antennas.

advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is incorrect about modulation?
a) It is used to allow the use of practical antennas
b) It is used to separate different transmissions
c) It is used to reduce the required bandwidth
d) It is used to ensure that the message is transmitted over long distances
View Answer

Answer: c
Explanation: Modulation is the process of varying one or more properties, like amplitude, carrier or phase, of the carrier with respect to the amplitude of the wave being propagated. It is used to separate different transmission signals and also to ensure that the message is transmitted over a long path. It is also used to allow the use of practical antennas.

5. Why amplitude modulation is issued for broadcasting?
a) It is more immune to noise
b) It has more fidelity
c) It avoids receiver complexity
d) It has better selectivity and sensitivity
View Answer

Answer: c
Explanation: AM broadcasting employs amplitude modulation (AM) transmissions. It is highly used as compared to others for broadcasting purpose since it avoids complexity in receiver.

6. An ergodic process is present in communication if many random signals have ________
a) identical time averages
b) identical ensemble averages
c) identical time and ensemble averages
d) identical bandwidth
View Answer

Answer: c
Explanation: A stochastic process is said to be ergodic if its properties can be reduced from a single. A non ergodic process changes erratically at an inconsistent rate. Ergodic process exists if many random signals have identical time and ensemble averages.

7. Auto-correlation function is non-unique description of signals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Auto-correlation function is also known as serial-correlation. It is the correlation of a function with a delayed copy of itself. So it is non-unique description of signals. It is used for processing signals belonging to series of values.
advertisement

8. Which of the following statement is not true about auto-correlation function?
a) it is non-unique description of goals
b) it is measure of both time variation and statistical dependence
c) it is an average function
d) it is defined only for periodic signals
View Answer

Answer: d
Explanation: Auto-correlation function is also known as serial-correlation. It is the correlation of a function with a delayed copy of itself. So it is a non-unique description of signals. It is used for processing signals belonging to a series of values.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.