Analog Communications Questions and Answers – Modulation Using Non-Linear Devices (Balanced Modulator)

«
»

This set of Analog Communications Interview Questions and Answers focuses on “Modulation Using Non-Linear Devices (Balanced Modulator)”.

1. The approximate aspect ratio for television is ________
a) 2 : 1
b) 3 : 2
c) 4 : 3
d) 3 : 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Aspect ratio is an image projection attribute that describes the proportional relationship between the width of an image and its height. The most common video-graphic aspect ratio is 4:3.
advertisement

2. Signal to Noise ratio for a hi-fi system is equal to ________
a) 50 dB
b) 100 dB
c) 75 dB
d) 10 dB
View Answer

Answer: a
Explanation: Signal to Noise ratio compares signal power to noise power. It determines how much signal is present in a transmitted wave compared to presence of noise. It is generally expressed in decibels(dB). For a hi-fi system, it should be equal to 50dB.

3. What is the use of SSB?
a) It has lesser bandwidth
b) It has large bandwidth
c) It has infinite bandwidth
d) It has zero bandwidth
View Answer

Answer: a
Explanation: In SSB-SC(Single Side Band Suppressed Carrier), the carrier is suppressed and either of the upper side-band and lower-sideband, are transmitted. This reduces it’s bandwidth to the frequency of the message signal.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Approximate how many times odd and even fields of television system are scanned?
a) 25 times each
b) 50 times each
c) 50 times each but alternately
d) 25 times each but alternately
View Answer

Answer: d
Explanation: In television system in India, each of odd and even fields are scanned 25 times but alternately.

5. Any signal and its Hilbert transform have same energy density spectrum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hilbert transform of a signal results in a signal with same amplitude but a phase shift of -90 degrees. Thus, a signal and it’s Hilbert transform have same amplitude spectrum i.e. they have same energy density spectrum and also correlation spectrum.
Take Analog Communications Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. If the spectrum of a narrow band noise is symmetrical and it has a power density spectrum 4×10-6. Power density of quadrature component is ________
a) 2 x 10-6
b) 5 x 10-6
c) 3 x 10-6
d) 4 x 10-6
View Answer

Answer: a
Explanation: Power density is the amount of power per unit volume. Quadrature component is a amplitude modulated sinusoid which is offset in phase by one quarter cycle.
Power density of quadrature component is Power density of quadrature component is 2 x 10-6 if power density spectrum 4×10-6

7. What is the capacitive reactance for DC signals?
a) zero
b) very low
c) equal to one
d) infinite
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency of DC signals is zero. For zero frequency, capacitive reactance XC is infinite as XC = 1/(f*C), where f is the frequency and C is the capacitance.
advertisement

8. If a FM signal having modulation index mf is passed through a frequency tripler, then the modulation index of output of frequency tripler is ________
a) mf
b) 3mf
c) 13 mf
d) 19 mf
View Answer

Answer: b
Explanation: A frequency tripler is a frequency multiplier in which an electronic circuit generates an output signal whose output frequency is a harmonic (multiple) of its input frequency. When a FM signal is passed through a frequency tripler, it increases its modulation index 3 times. So the modulation index of output is 3mf.

9. What are the two major drawbacks of delta modulation?
a) Slope Overload and Granular noise
b) Slope Overload and Serration noise
c) Serration noise and Granular noise
d) Slope Overload and Channel Noise
View Answer

Answer: a
Explanation: Delta modulation is an analog-to-digital and digital-to-analog signal conversion technique used for transmission of voice information where quality is not of primary importance. It is the simplest form of differential pulse-code modulation (DPCM) where the difference between successive samples are encoded into n-bit data streams. The two major drawbacks in delta modulation are slope overload and granular noise. When step size becomes too small to track the original waveform it generates an error known as slope overload and granularity occurs when step size is too large.
advertisement

10. Beam width of antenna is expressed in ________
a) metres
b) degrees
c) radian
d) volt
View Answer

Answer: b
Explanation: Angular separation between the two half-power (-3dB) points is known as beam width. It is usually expressed in degrees.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.