Analog Communications Questions and Answers – Channel

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Channel”.

1. Notch is a ________
a) High pass filter
b) Low pass filter
c) Band stop filter
d) Band pass filter
View Answer

Answer: c
Explanation: Notch filter is a band stop filter that allows most frequencies to pass through it, except frequencies in a specific range. It is just opposite of a band-pass filter. High pass filter allows higher frequencies to pass while Low pass filter allows lower frequencies to pass through it.

2. Sin wave is ________
a) Aperiodic Signal
b) Periodic Signal
c) Random Signal
d) Deterministic Signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Periodic signal is that which repeats itself after a regular interval. Sin wave is a periodic function since it’s value can be determined at any point of time, as it repeats itself at a regular interval. Aperiodic Signal does not repeat itself at regular interval of time. Random signals are the signals which have uncertain values at any time. While Deterministic signals are the signals which are constant over a period of time.

3. What is the role of channel in communication system?
a) acts as a medium to send message signals from transmitter to receiver
b) converts one form of signal to other
c) allows mixing of signals
d) helps to extract original signal from incoming signal
View Answer

Answer: a
Explanation: Channel acts as a medium to transmit message signal from source transmitter to the destination receiver. Transducer converts a signal from one form of energy to other. Mixer allows mixing of signals while Demodulator helps to extract original message signal from incoming signal.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Sum of a periodic and aperiodic signal always be an aperiodic signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Periodic signal is a signal which repeats itself after a regular interval. While Aperiodic Signal does not repeat itself at regular interval of time.
For example: Let f(x) = sin(x), be a periodic function with period 2π and g(x) = −sin(x) + sin(√2x), be an aperiodic function. Now the sum of both i.e. f(x) + g(x) = sin(√2x), which is a periodic function.
Therefore, the sum of a periodic and aperiodic signal can be periodic.

5. Noise is added to a signal ________
a) In the channel
b) At receiving antenna
c) At transmitting antenna
d) During regeneration of information
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise is an unwanted signal that gets mixed with the transmitted signal while passing through the channel. The noise interferes with the signal and provides distortion in received signal. The transmitting antenna transmits modulated message signal while the receiving antenna receives the transmitted signal. Regeneration of information refers to demodulating the received signal to produce the original message signal.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Agreement between communication devices are called ________
a) Transmission medium
b) Channel
c) Protocol
d) Modem
View Answer

Answer: c
Explanation: Protocol is a set of rules that looks after data communication, by acting as an agreement between communication devices. Channel is the transmission medium or the path through which information travels. Modem is a device that modulates and demodulates data.

7. What is the advantage of superheterodyning?
a) High selectivity and sensitivity
b) Low Bandwidth
c) Low adjacent channel rejection
d) Low fidelity
View Answer

Answer: a
Explanation: The main advantage of superheterodyning is that it provides high selectivity and sensitivity. It’s bandwidth remains same. It has high adjacent channel rejection and high fidelity.
advertisement

8. Low frequency noise is ________
a) Flicker noise
b) Shot noise
c) Thermal noise
d) Partition Noise
View Answer

Answer: a
Explanation: Flicker noise is a type of electronic noise which is generated due to fluctuations in the density of carrier. It’s also known as 1/f as it’s power spectral density increases with a decrease in frequency or increase in offset from a signal.

9. Relationship between amplitude and frequency is represented by ________
a) Time-domain plot
b) Phase-domain plot
c) Frequency-domain plot
d) Amplitude-domain plot
View Answer

Answer: c
Explanation: Relationship between amplitude and frequency is represented by a frequency-domain plot. Also, it represents the relation between phase and frequency. While a time-domain plot shows how a signal varies over time.
advertisement

10. A function f(x) is even, when?
a) f(x) = -f(x)
b) f(x) = f(-x)
c) f(x) = -f(x)f(-x)
d) f(x) = f(x)f(-x)
View Answer

Answer: b
Explanation: Geometrically a function f(x) is even, if plot of the function is symmetric over y-axis. Algebraically, for any function f(x) to be even, f(x) = f(-x).
While for a function f(x) to be odd, f(x) = -f(-x).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.