Analog Communications Questions and Answers – Applications of SSB

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications of SSB”.

1. What is the purpose of peak clipper circuits in radios?
a) prevent overmodulation
b) reduce bandwidth
c) increase bandwidth
d) regulate oscillator input voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: Clipper is used to prevent the output of a circuit from exceeding a predetermined voltage. It does not distorted the remaining part of the applied waveform.
advertisement

2. In FM receiver, role of amplitude limiter is to reduce the amplitude of signals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Role of amplitude limiter in frequency modulation is to eliminate any change in amplitude of received FM signals.

3. Balanced modulator is used to suppress carrier signal to create an SSB or DSB.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Balanced modulator is used to produce 100% modulation.
advertisement
advertisement

4. What is the main function of a balanced modulator?
a) to limit the noise picked by a receiver
b) to produce balanced modulation of a carrier wave
c) to suppress carrier signal
d) to produce 100% modulation
View Answer

Answer: d
Explanation: For achieving 100% modulation, balanced modulator is mainly used in circuits.

5. For classifying a modem as low speed its data rate is ________
a) upto 100bps
b) upto 200bps
c) upto 400bps
d) upto 600bps
View Answer

Answer: d
Explanation: According to standard data for modem, if the data rate is upto 600bps then modem is classified as having a low speed.
Participate in Analog Communications Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Varacter diode modulator is an indirect way of generating FM.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Varacter diode modulator is not an indirect way of generating FM. It is a Armstrong modulator which is an indirect way of generating FM.

7. Which of the following is an indirect way of generating FM?
a) By reactance modulator
b) By bipolar transistor
c) By varacter diode
d) By armstrong modulator
View Answer

Answer: d
Explanation: Armstrong modulator which is the only way for indirect generating of frequency modulation.
advertisement

8. Convex lens has negative focal power and concave lens have positive focal power.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Convex lens has positive focal power and concave lens have negative focal power.

9. All lens have positive focal power.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Convex lens has negative focal power and concave lens have positive focal power.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.