Analog Communications Questions and Answers – Reduction of Noise

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reduction of Noise”.

1. Luminance is measured in ________
a) Decibels
b) IRE units
c) Lumins
d) NTSC units
View Answer

Answer: b
Explanation: Luminance refers to brightness. It is a photometric measure of luminous intensity per unit area of light travelling in a given direction. It is measured in IRE units.

2. The maximum luminance level is called ________
a) max white
b) peak white
c) all white
d) full white
View Answer

Answer: b
Explanation: Luminance refers to brightness. It is a photometric measure of luminous intensity per unit area of light travelling in a given direction. It is measured in IRE units. The maximum luminance level is called peak white.

3. Which term is used for defining high and low points of a satellite’s orbit?
a) crest and trough
b) apogee and perigee
c) uplink and downlink
d) peak and sink
View Answer

Answer: b
Explanation: Apogee and Perigee are respectively the terms used for defining high and low points of a satellite’s orbit.
advertisement
advertisement

4. What is the power order of power level for an earth station to transmit to a satellite?
a) 104 watts
b) 103 watts
c) 100 watts
d) 101 watts
View Answer

Answer: b
Explanation: The standard power level of an earth station to transmit to a satellite is of the order of 103 Watts.

5. What is the full form of DBS?
a) direct broadcast satellite
b) decibels of signal
c) direct beam signal
d) direct broadcast signal
View Answer

Answer: a
Explanation: DBS stands for direct broadcast satellite. In Direct Broadcast Satellite subscribers receives signal directly from geostationary satellite.

6. RCC stands for __________
a) Radio Common Carrier
b) Radio Central Carrier
c) Radio Control Carrier
d) Radio Cell Carrier
View Answer

Answer: a
Explanation: RCC stands for Radio Common Carrier. It was introduced in 60’s. Like a radio it can also transmit voice communication through a push to talk system. But it used a public telephone network and has its own telephone number.

7. Current PCs are referred as __________
a) first-generation
b) second-generation
c) third-generation
d) fourth-generation
View Answer

Answer: b
Explanation: Current PCs in today’s time are referred as second generation.
advertisement

8. ISM stands for _________
a) IEEE Standard Message
b) Industrial, Scientific and Messaging
c) Industrial, Scientific and Medical
d) IEEE Secure Message
View Answer

Answer: c
Explanation: ISM stands for Industrial, Scientific and Medical. In it some radio frequencies are only used for Industrial, Scientific and Medical purposes not for telecommunications purpose. Bluetooth uses ISM band.

9. Bluetooth uses ________
a) CDMA
b) Frequency hopping
c) QPSK
d) QAM
View Answer

Answer: b
Explanation: Bluetooth is a wireless technology. It is used for exchanging data over short distances. It usually uses frequency hopping, in which the transmitter changes the carrier frequency with respect to a specific pattern.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.