Analog Communications Questions and Answers – Digital Multiplexing

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Multiplexing”.

1. If the modulating frequency of a carrier wave varies between 100Hz and 100KHz, find it’s bandwidth?
a) 100 KHz
b) 230.2 KHz
c) 199.8 KHz
d) 123.6 KHz
View Answer

Answer: c
Explanation: fm = fmax – fmin = 100KHz – 100Hz = 99.9KHz and Bandwidth = 2fm = 2 x 99.9 = 199.8 KHz.

2. TCP stands for __________
a) Transfer Control Protocol
b) Transmission Control Protocol
c) Transfer Control Process
d) Transmission Control Process
View Answer

Answer: b
Explanation: TCP stands for Transmission Control Protocol. It is one of the main protocols of the Internet. The entire suite is commonly referred to as TCP/IP. It helps in maintaining network relations which helps in exchanging of data.

3. TCP/IP consists of ________ layers.
a) 5
b) 10
c) 7
d) 18
View Answer

Answer: a
Explanation: TCP stands for Transmission Control Protocol. It is one of the main protocols of the Internet. It is originated in the initial network implementation in which it complemented the Internet Protocol. The entire suite is commonly referred to as TCP/IP. It consists of 5 layers.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What do you understand by IP?
a) Internet Protocol
b) Internet Process
c) Interconnected Protocol
d) Interconnected Process
View Answer

Answer: d
Explanation: IP stands for Internet Protocol or it can be seen as a connection-less protocol.

5. What is the full form of UDP?
a) User Datagram Protocol
b) User Data Protocol
c) Unique Digital Protocol
d) Unique Data Protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: UDP stands for User Datagram Protocol. It is an alternative for Transmission Control Protocol.

6. What is the lifetime of a packet in an IP network?
a) depends on time elapsed since transmission
b) depends on number of “hops” between nodes
c) approximately 300 milliseconds
d) approximately 500 milliseconds
View Answer

Answer: b
Explanation: Information is divided into small chunks, called packets. The lifetime of a packet in an IP(Internet Protocol) network depends on the number of “hops” between nodes.

7. The standard Internet address or URL is a 16-bit binary number.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The standard Internet address or URL is a 32-bit binary number. URL is a web resource that specifies its location on a computer network and a mechanism for retrieving it.
advertisement

8. DNS stands for __________
a) Domain Name Server
b) Domain Name System
c) Domain Name Society
d) Domain Name Security
View Answer

Answer: a
Explanation: DNS stands for Domain Name Server. Domain Name Server is a host name to IP address translation service. It is a distributed database implemented in a hierarchy of name servers.

9. Which statement is true about a DNS?
a) has become obsolete on the Internet
b) translates words to numbers
c) stores all domain addresses
d) it has no relation with servers
View Answer

Answer: b
Explanation: DNS stands for Domain Name Server. Domain Name Server is a host name to IP address translation service. It is a distributed database implemented in a hierarchy of name servers.DNS can translate words to numbers.
advertisement

10. An intranet connected to the internet is often protected by __________
a) a DNS
b) a “brick wall”
c) a “fire wall”
d) antivirus
View Answer

Answer: a
Explanation: Intranet uses internet technologies, but is insulated from the global internet. An intranet connected to the internet is often protected by DNS.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.