Analog Communications Questions and Answers – Types of Frequency Modulation

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Frequency Modulation”.

1. Baseband compression produces ________
a) a small range of frequencies from low to high
b) a small range of different phases
c) a small range of angles
d) a small range of amplitude
View Answer

Answer: d
Explanation: A signal compression method in a wireless network provides efficient transfer of compressed signal samples over serial data links in the system. Baseband compression produces a small range of amplitude.

2. Automatic Level Control (ALC) is used to keep the modulation index close to 100%.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ALC stands for Automatic Level Control. It is a technology which is used for automatic control of output power. It helps in maintaining the output when there are varying changes in the input.

3. A signal that ________ must have linear power amplifier.
a) is complex
b) has variable frequency
c) is linear
d) has variable amplitude
View Answer

Answer: d
Explanation: If any signal has variable amplitude then its amplifier must be linear. Others may or may not have the same but can possess non-linear amplifiers.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Transmitters are designed usually to derive a load impedance of ________
a) 50 ohms resistive
b) 150 ohms resistive
c) 250 ohms resistive
d) 500 ohms resistive
View Answer

Answer: a
Explanation: Transmitter is an electronic device that produces radio waves with an antenna. The transmitter itself generates a radio frequency alternating current, which is applied to the antenna. Transmitters are usually designed to derive a load impedance of 50 ohms resistive.

5. What we called a resistor if a transmitter is connected to a resistor instead of an antenna?
a) a test load
b) a temporary load
c) a dummy load
d) a heavy load
View Answer

Answer: c
Explanation: If a transmitter is connected to resistor not antenna than it is called dummy load. Such a load is used for testing purposes to set the parameters of the transmitter, as it would have behaved in presence of an actual antenna.

6. A class D amplifiers is very efficient than other amplifiers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Class D amplifier is also known as a switching amplifier. It is operate as electronic switches, and not an electric gain device which is commonly used in most amplifiers. It also has high power conversion efficiency unlike other amplifiers.

7. The carrier is suppressed in ________
a) a mixer
b) a frequency multiplier
c) a transducer
d) a balance modulator
View Answer

Answer: d
Explanation: A mixer is the one which mixes the audio frequency with the carrier frequency. A transducer converts a signal from one form to another. Balance modulator suppresses the carrier and leaves only the sidebands.
advertisement

8. What is the full form of AFC?
a) Amplitude to frequency conversion
b) Automatic frequency conversion
c) Automatic frequency control
d) Audio frequency control
View Answer

Answer: c
Explanation: AFC stands for Automatic frequency control. It is a method to automatically keep a resonant circuit tuned to a frequency of an incoming radio signal. It is used in receivers to tune to the desired frequency.

9. Mixing is used in communication to ________
a) raise the carrier frequency
b) lower the carrier frequency
c) to altered the deviation
d) to change the carrier frequency to any required value
View Answer

Answer: d
Explanation: Mixing is used to change the frequency of carrier by mixing it with a radio frequency signal or audio signal. The frequency can be changed to any required value in communication.
advertisement

10. On which factor the bandwidth required for a modulated carrier depends?
a) baseband frequency range
b) signal to noise ratio
c) carrier frequency
d) amplitude of carrier frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: Bandwidth can be seen as a range of frequencies within a band, that is used for transmitting a signal. A signal bandwidth depends on the baseband frequency range.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.