Analog Communications Questions and Answers – Single Side Band Transmission

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Single Side Band Transmission”.

1. What do you understand by the term SSB?
a) Suppressed Side Band
b) Single Side Band
c) Suppressed Single Band
d) Selected Single Band
View Answer

Answer: b
Explanation: SSB stands for Single Side band. In SSB-SC (Single Side Band Suppressed Carrier), the carrier is suppressed and only either of the two sidebands is transmitted. This reduces power consumption and also lessens the bandwidth.
advertisement

2. SSB is a standard form for radio communication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: SSB stands for Single Side band. In SSB-SC (Single Side Band Suppressed Carrier), the carrier is suppressed and only either of the two sidebands is transmitted. Single Side Band can also be seen as a standard form for radio communication. In Single Side Band, carrier wave is suppressed by about 50dB.

3. Ribbon microphone has a bidirectional feature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is correct statement that a ribbon microphone has bidirectional feature. Other microphones such as carbon, condenser etc does not have a bidirectional feature.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Antenna can only be used as a transmitter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: All antennas can be used as transmitter and receiver both. Antenna transmits or receives electromagnetic waves only. Transmitter antenna modulates the message signals and transmits the modulated waves and Receiver antenna receives the modulated wave and demodulates it.

5. TM is a pseudo analog modulation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TM stands for Transpositional Modulation. In TM, the message signal is modulated by inserting inflections in the original waveform. The waveform is modified resulting in a modulated. TM is a pseudo analog modulation. In TM carrier also carries a phase variable.
advertisement

6. What is the full form of PPM?
a) pulse-position modulation
b) position-pulse modulation
c) pulse-pulse modulation
d) position-position modulation
View Answer

Answer: a
Explanation: PPM is used for both analog and digital signals. In PPM, when a single pulse is transmitted in the allotted time shift, the message bits get encoded. It is mostly used for optical communication such as optic fiber.

7. CVSDM stands for continuously variable slope delta modulation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: CVSDM stands for continuously variable slope delta modulation. It can also be seen as delta modulation having variable step size. Delta modulation involves analog to digital conversion and vice-versa for the transmission of voice signals.
advertisement

8. If the target is changing continuously, then the best scanning system for correct tracking is _________
a) monopulse
b) conical
c) lobe switching
d) sequential
View Answer

Answer: a
Explanation: If the targeting area is changing continuously then it is better to use monopulse scanning system for accurate tracking as it avoids the problems in conical scanning systems, which often arise due to rapid change in signal strength.

9. In NBFM, the modulation index is close to __________
a) 1
b) greater than 1
c) 10
d) infinite
View Answer

Answer: a
Explanation: In NBFM, the modulation index is less than or close to unity. It is similar to Amplitude modulation except a 180 degree phase shift at the lower sideband.
advertisement

10. NBFM stands for Narrow Band Frequency Modulation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a correct statement that NBFM stands for Narrow Band Frequency Modulation. In NBFM, the modulation index is less than or close to unity. It is similar to Amplitude modulation except a 180 degree phase shift at the lower sideband.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.