Analog Communications Questions and Answers – Filter Method

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Filter Method”.

1. In pulse code modulation bandwidth required is low.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: PCM stands for pulse code modulation. In PCM, the amplitude of the analog signal is discritised and converted into digital form for transmission of binary data. PCM usually requires a large bandwidth.
advertisement

2. How do we eliminate the ghosts in the picture?
a) by using a long transmission line
b) by using a booster
c) by changing the orientation of antenna
d) by twisting the transmission line
View Answer

Answer: c
Explanation: Change in antenna orientation helps in improving the reception of signals which further removes ghosts in the picture.

3. For getting maximum undistorted transmitted power in a carrier wave, the value of modulation should be _________
a) 1
b) 0.5
c) 0.2
d) 0.8
View Answer

Answer: a
Explanation: The possible maximum value of modulation can be one. It signifies 100% modulation and thus at this value we have maximum undistorted transmitted power.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. To avoid fading in communication, broad band antenna is used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is generally observed that a ship to ship communication suffers from fading. This problem can be avoided by using frequency diversity in which the components of a radio wave are received from different channels thus reducing the error that occurs in the transmission of a single frequency component.

5. What is the commercial channel bandwidth in a frequency modulated system?
a) 150 KHz
b) 250 KHz
c) 500 KHz
d) 900 KHz
View Answer

Answer: a
Explanation: Bandwidth is the band of frequencies present within a given range of frequency. The standard commercial channel bandwidth for frequency modulated system is about 150 KHz.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. A buffer amplifier is a ________
a) double tuned amplifier
b) tuned amplifier
c) high gain DC amplifier
d) low gain DC amplifier
View Answer

Answer: c
Explanation: Gain of an amplifier is its ability to increase the voltage at the input and produce the result at the output. A buffer amplifier is basically a high gain DC amplifier. It is basically used for transferring voltage from a high output impedance level to a low input impedance level circuit.

7. The direction of rotation of a CD is clockwise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: CD stands for compact disk. The direction of rotation of Compact Disk is anticlockwise.
advertisement

8. What is the full form of PAM?
a) Pulse Analog Modulation
b) Phase Analog Modulation
c) Pulse Amplitude Modulation
d) Phase Amplitude Modulation
View Answer

Answer: c
Explanation: In communication, PAM stands for Pulse Amplitude Modulation. In PAM, the amplitude of the individual pulses of the message signal are varied in a specific time interval.

9. In a TV receiver antenna the length of reflector rod is _________
a) same as that of dipole
b) less than that of dipole
c) more than that of dipole
d) is half of that of dipole
View Answer

Answer: c
Explanation: A dipole antenna is the one having its conductive wire rod equal to half the maximum wavelength of an antenna. The length of receiving antenna in a TV receiver must be more than that of dipole to get a better reception of signals.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.