Analog Communications Questions and Answers – AGC

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “AGC”.

1. Standard intermediate frequency used for AM receiver is ________
a) 455 MHz
b) 455 KHz
c) 455 Hz
d) 20 KHz
View Answer

Answer: b
Explanation: Standard intermediate frequency (IF) used for AM receiver is 455KHz. IF is obtained by mixing the incoming siganl frequency with the locally generated signal frequency in order to convert the incoming RF signal frequency to a low frequency which can be processed easily.

2. Which device is used in TV receivers for tuning the receiver to the incoming signal?
a) Varacter diode
b) High pass filter
c) Low pass filter
d) Bandpass filter
View Answer

Answer: a
Explanation: Varacter diodes have variable capacitance as a function of variable input voltage. It works in reverse bias. It is generally used for tuning the receivers according to an incoming signal. It is also used in RF filters for tuning purposes such as tuning of TV sets.

3. What is the bandwidth occupied by a DSB signal when the modulating frequency lies in the range from 100Hz to 10KHz?
a) 19.8 KHz
b) 19.8 Hz
c) 19.8 MHz
d) 19.8 GHz
View Answer

Answer: a
Explanation: According to given problem, fm = fmax-fmin = 10KHz – 100Hz = 10000 – 100
= 9900Hz. Therefore bandwidth is equal to 2fm = 2 X 9900 = 19.8 KHz.

4. Which statement is true about multiplexing?
a) it is used to reduce the bandwidth
b) it is used to combine multiple data streams over a single data channel
c) it is used to allow multiple data streams over multiple channels
d) it is used to match and pass the same frequency signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiplexing is a process where multiple data streams from different sources are combined and transmitted over a single data channel. It is placed at the transmitting end to combine the signals.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

5. What is the noise figure of merit for an SSB modulated signal?
a) less than 1
b) greater than 1
c) 1
d) 0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Figure of merit is the ratio of output signal to noise ratio to input signal to noise ratio of a receiver system, oftenly used to describe the performance of a system. Figure of merit for SSB modulation is always 1.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which amplifier is preferably used for low level modulation?
a) Class C
b) Class A
c) Class AB
d) Class B
View Answer

Answer: b
Explanation: We called a modulation as low level when the modulation takes place prior to the output element of the final stage of the amplifier at low power. Class A amplifiers are used for this purpose.

7. If a receiver has a poor capacity of blocking adjacent channel interference then the receiver has ________
a) Poor selectivity
b) Poor Signal to Noise ratio
c) Poor sensitivity
d) Poor fidelity
View Answer

Answer: a
Explanation: Selectivity is used to separate out closely lying components in terms of frequency. If the receiver has poor selectivity then it also has a poor capacity of blocking adjacent channel interference.
advertisement

8. What is the advantage of using a VSB transmission?
a) Higher bandwidth than SSB
b) Less power required as compared to DSB-SC
c) Lower bandwidth than SSB
d) Both higher bandwidth than SSB and less power required as compared to DSB-SC
View Answer

Answer: d
Explanation: Vestigial Side Band is similar to single sideband (SSB) transmission, in which the second sideband is not completely removed, but is filtered to remove the range of frequencies that are not required. It has higher bandwidth than SSB-SC and less power consumption than DSB-SC.

9. What is the value of modulation index m, for overmodulation?
a) m < 1
b) m = 1
c) m > 1
d) m = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: When the modulation index m is greater than 1 i.e. m > 1 it is called overmodulation. It generates modulation with distortions and overlapping in the envelope of the modulated signal which makes it difficult to recover the information.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.