Analog Communications Questions and Answers – Narrowbanding

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Narrowbanding”.

1. Which band is used by Bluetooth in mobiles?
a) VHF band
b) UHF band
c) ISM band
d) HF band
View Answer

Answer: c
Explanation: Bluetooth is wireless technology. It is used for exchanging data over short distances. It usually uses frequency hopping. It uses ISM band.

2. BSS stands for ________
a) Basic service Set
b) Basic service System
c) Bluetooth service Set
d) Bluetooth service System
View Answer

Answer: a
Explanation: BBS stands for Basic service Set. It is a term used to describe the collection of stations which may communicate with each other within an 802.11 network. It is used for telecommunication services.

3. What do you understand by the term CAPCODE?
a) an encryption scheme
b) an addressing scheme
c) an error-detection scheme
d) a decryption scheme
View Answer

Answer: b
Explanation: CAPCODE is only used as an addressing scheme.
advertisement
advertisement

4. The “forward” PCs channel is ________
a) from the base to mobile
b) from the mobile to base
c) from mobile to mobile
d) from base to base
View Answer

Answer: a
Explanation: If the PCs channel is forwarded then it means that signal goes from the base to the mobile.

5. What is the full form of MSC?
a) Mobile Service Cellular
b) Mobile Switching Center
c) Mobile Switching Control
d) Mobile Servicing Council
View Answer

Answer: b
Explanation: MSC stands for Mobile Switching Center. It is a 2G core network element that controls the network switching subsystem elements.

6. LNA stands for __________
a) low noise amplifier
b) low noise amplification
c) low narrow amplification
d) low narrow amplifier
View Answer

Answer: a
Explanation: LNA stands for low noise amplifier. It is used to amplify possibly weak signals such as those as received by an antenna.

7. The “payload” in a communication satellite consists of _________
a) power amplifiers
b) batteries
c) transponders
d) transducers
View Answer

Answer: c
Explanation: Transponders works as the payload in any communication. It uses for receiving a radio signal and then automatically transmits a different signal.
advertisement

8. What is the height of the geosynchronous orbit above the equator?
a) 3,578km
b) 35,780km
c) depends on escape velocity
d) depends on satellite velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: The height of the geosynchronous orbit above the equator is approximately 35,780 km.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.