Horn Antenna Questions and Answers – Principles

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Principles”.

1. Which of the following type does horn antenna belongs?
a) Wire Antenna
b) Array Antenna
c) Aperture Antenna
d) Lens Antenna
View Answer

Answer: c
Explanation: Horn antenna belongs to Aperture antenna. Flaring done is done at the aperture of the rectangular waveguide gives different types of horn antenna. Dipole belongs to Wire antenna. Yagi-Uda is an array antenna. Convex-plane is example for lens antenna.
advertisement

2. Which of the following antenna is mainly used for broadband signals?
a) Marconi antenna
b) Horn antenna
c) Wire antenna
d) Yagi-Uda antenna
View Answer

Answer: b
Explanation: Horn antenna is used for broadband signals due to its flared nature. It is used to properly match the waveguide to a large radiating aperture by shaping transition gradually. It is used in 300MHz to 30GHz frequency range.

3. In which of the following bands the horn antenna operates?
a) HF and VHF
b) UHF and LF
c) UHF and SHF
d) LF and VHF
View Answer

Answer: c
Explanation: Horn antenna is used in the frequency range 300MHz to 30GHZ. So, it is used in UHF and SHF frequency bands.
HF- VHF: 3MHz to 300MHz
LF-UHF: 30kHz to 3GHz
LF-VHF: 30kHz to 300MHz
advertisement
advertisement

4. In a horn antenna, with increase in aperture, the directivity is ____ and diffraction is ______
a) increased, decreased
b) decreased, increased
c) increased, increased
d) decreased, decreased
View Answer

Answer: a
Explanation: Horn antenna is designed to improve the directivity and reduce the diffractions. It is used to properly match the waveguide to a large radiating aperture by shaping transition gradually. So, reflections are also decreased.

5. In Horn antennas impedance matching is provided by _______
a) flaring
b) increasing Power
c) decreasing axial length
d) Balun
View Answer

Answer: a
Explanation: In horn antennas, we use Flaring technique for impedance matching. The sides of the waveguide are flared to match the impedance and improve the radiation efficiency.
advertisement

6. Principle used in Horn antenna is Huygens principle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Horn antenna uses Huygens principle where aperture field is considered as a second source which gives rise to far field. It states that each point on a primary wave front can be considered to be a new source of a secondary spherical wave and that a secondary wave front can be constructed as the envelop of these secondary spherical waves.

7. Which of the following doesn’t apt for flaring?
a) Improve Gain
b) Impedance matching
c) Decreases side lobes
d) Improve Standing waves
View Answer

Answer: d
Explanation: Flaring is done to provide the impedance matching. So, the reflections are minimized so there will be no standing waves. Side lobes will be reduced so the forward gain is also improved.
advertisement

8. The radiation pattern of H-plane Sectoral horn is narrower than the E-plane Sectoral horn.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiation pattern of H-plane Sectoral horn is narrower than the E-plane Sectoral horn. It is because of the dimension of the horn antenna in that direction.

9. The small the flare angle, ___ is the directivity and ____ is the beam width.
a) high, low
b) low, high
c) low, low
d) high, high
View Answer

Answer: a
Explanation: The smaller flare angle means the beam is narrower. The Beamwidth and directivity are inversely proportional to each other. If beamwidth increases then directivity will decrease. So, for a small fare angle, the directivity is more and beamwidth is less.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter