Antennas Questions and Answers – Uniform Aperture Field

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Uniform Aperture Field”.

1. For aperture antenna to be efficient and have high directivity, its area should be ____________
a) ≥ λ2
b) ≥ 1/λ
c) ≤ λ2
d) ≤ λ
View Answer

Answer: a
Explanation: Antenna with an aperture at the end is known as aperture antenna. Example is waveguide. For aperture antenna to have high directivity its area should be ≥ λ2. These antennas usually operated at UHF and above frequencies.
advertisement

2. At which of the following frequencies aperture antennas are operated?
a) UHF and EHF
b) MF and HF
c) HF and UHF
d) LF and MF
View Answer

Answer: a
Explanation: Antenna with an aperture at the end is known as aperture antenna. Example is waveguide. These antennas usually operated at UHF and EHF frequencies (300MHz to 300GHz).
LF – 30 kHz – 300 kHz
MF – 300k-3MHz
HF – 3MHz -30MHz

3. Which of the following does not belong to the aperture antenna?
a) Half-Dipole
b) Horn Antenna
c) Waveguide antenna
d) Slot antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: Antenna with an aperture at the end is known as aperture antenna. Horn antenna, Waveguide antenna and slot antenna are examples of aperture antenna. Half-dipole is a wire antenna.
advertisement
advertisement

4. Which of the following principle is used for analysis of aperture antennas?
a) Equivalence principle
b) Friss Equation
c) Reflectivity
d) Diffraction
View Answer

Answer: a
Explanation: Equivalence principle follows the uniqueness theorem. It provides a unique solution for the boundary conditions. So this is used in the analysis of the aperture antennas. Friss transmission is used to relate the distance and power radiation between the antennas. Reflectivity and diffraction are not the principles used for analysis of aperture antenna.

5. Equivalence Principle follows which f the following theorem?
a) Uniqueness Theorem
b) Poynting theorem
c) Friss Theorem
d) Gauss theorem
View Answer

Answer: a
Explanation: Equivalence principle follows the uniqueness theorem. It provides a unique solution for the boundary conditions. Uniqueness theorem is defined from the pointing theorem. Friss transmission is used to relate the distance and power radiation between the antennas. Gauss theorem states that total electric flux enclosed by charge is equal to net positive charge.
advertisement

6. Which of the following condition is true for the electric conductor equivalent?
a) Js=n×H=0;Ms=-n×E
b) Js=n×H;Ms=-n×E=0
c) Js=n×H≠0;Ms=-n×E
d) Js=n×H≠0;Ms=-n×E=0
View Answer

Answer: a
Explanation: The equivalent surface currents Js, Ms radiates fields H, E respectively. The conditions for the electric conductor equivalent is Js=n×H=0;Ms=-n×E.

7. Which of the following condition is true for the magnetic conductor equivalent?
a) Js=n×H=0;Ms=-n×E
b) Js=n×H;Ms=-n×E=0
c) Js=n×H≠0;Ms=-n×E
d) Js=n×H≠0;Ms=-n×E=0
View Answer

Answer: b
Explanation: The equivalent surface currents Js, Ms radiates fields H, E. The conditions for the electric conductor equivalent is Js=n×H;Ms=-n×E=0. This is one of the equivalence principle modes.
advertisement

8. Equivalence principle is mainly used for far filed analysis of the antenna in outer region.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Equivalence principle follows the uniqueness theorem. It provides a unique solution for the boundary conditions. So this is used in the far field analysis of the aperture antennas in the outer regions.

9. The gain of the aperture antenna increases with square of the frequency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the distinguishing features of the aperture antenna is the increase in gain with operating frequency. The gain of the aperture antenna increases with square of the frequency if its aperture efficiency is kept constant with respect to the frequency.
advertisement

10. Huygens principle in mathematical form is referred to as equivalence principle for aperture antennas.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The equivalence principle replaces the aperture antenna with surface currents and thereby fields. It is derived from the uniqueness theorem and provides a unique solution for the boundary conditions for the fields. This is mainly used for the far field analysis of the aperture antenna.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter