Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Evaporation Equipment

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporation Equipment”.

1. Which is the suitable source for heating the evaporators?
a) Steam
b) Direct heating
c) Electric resistance
d) Heaters
View Answer

Answer: a
Explanation: Steam is the best source as it is inexpensive where as in direct heating, it is difficult to control the heating temperature and high cost in case of electricity.

2. Which of the following is called wiped film evaporator?
a) Falling film evaporator
b) Agitated thin film evaporator
c) Shell and tube evaporator
d) Climbing film evaporator
View Answer

Answer: b
Explanation: Agitated thin film evaporator is also known as wiped film evaporator. It is the ideal apparatus for continuous processing of concentrated material to dry solids.

3. Which of the following is called calandria evaporator?
a) Falling film evaporator
b) Agitated thin film evaporator
c) Short tube vertical
d) Climbing film evaporator
View Answer

Answer: c
Explanation: The short tube vertical evaporators are the widely used especially in sugar industry for evaporation of the juice from the cane sugar. It contains short tube bundle which is walled by cylindrical shell. The feed is given to upper tube sheet whereas the steam is fed to the shell.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Are these statements about the falling film evaporator true?
Statement 1: Minimize the chances of fouling on tube surfaces.
Statement 2: Fast operation and short contact time for working fluid.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Falling film washes away the deposition on tubes that minimize the chances of fouling on surface of the tube. It responds fast to heat source and feed quality supplied. It is efficient to operate across small temperature differences that results in maximum efficiency.

5. How is steam economy calculated?
a) Mass of evaporated liquid/Mass of heating steam
b) Mass of evaporated liquid+Mass of heating steam
c) Mass of evaporated liquidxMass of heating steam
d) Mass of heating steam/Mass of evaporated liquid
View Answer

Answer: a
Explanation: Steam economy is the number kilogram of water vaporized from all the effects per kilogram of steam used. For single effect evaporator, the steam economy is about <1. It is calculated as the ratio of mass of evaporated liquid to mass of heating steam.

6. What is the principle behind rising film evaporators?
a) Thermo-siphon
b) Thermostatic
c) Thermodynamic
d) Pareto
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermo-siphon is a technique of passive heat exchange which is based on natural convection. It circulates a fluid without the requirement of a mechanical pump. Feed enters the bottom of the heating tubes and the steam begins to form. The mounting force of this steam produced during the boiling causes liquid and vapors to flow upwards in parallel flow.

7. Which of the following evaporator is used to avoid crystallization?
a) Falling film evaporator
b) Agitated thin film evaporator
c) Shell and tube evaporator
d) Forced circulation evaporator
View Answer

Answer: d
Explanation: Forced circulation evaporators are used to avoid due to the fouling characteristics of the product and also to avoid crystallization. The liquid is heated for each pass through heat exchanger. This is also used in crystallizing applications because there is no evaporation and therefore no increase in the concentration.
advertisement

8. Which of the following evaporator is mainly used when the feed is almost saturated?
a) Forward feed
b) Backward feed
c) Parallel feed
d) Antiparallel feed
View Answer

Answer: c
Explanation: Parallel feed in multiple-effect evaporators involves the adding of fresh feed and the withdrawal of concentrated product from each effect. The vapor from each effect is still used to heat the next effect. This method of operation is mainly used when the feed is almost saturated and solid crystals are the product. For example, this can be used in evaporation of brine to produce salt.

9. Which of the following evaporator has low compression ratio?
a) Vacuum evaporator
b) Agitated thin film evaporator
c) Shell and tube evaporator
d) Forced circulation evaporator
View Answer

Answer: a
Explanation: The vapor recompression evaporators are has low compression ratios which are considered by low temperature driving forces across heat transfer surfaces, this leads to larger heat transfer areas.
advertisement

10. Are these statements about the evaporators true?
Statement 1: Product foaming during vaporization is common.
Statement 2: Foaming can often be minimized by special designs for the feed outlet.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: Product foaming during vaporization is common. Foaming can often be minimized by special designs for the feed inlet. By reducing the boiling intensity of the liquid on the heat transfer surface and reducing the vapor velocity in the tubes considerably reduce foaming.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.