Casting Questions and Answers – Cast Irons – 1

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cast Irons”.

1. Presence of which material in a gray cast iron causes reduced ductility?
a) Graphite
b) Aluminium
c) Coke
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Among all the types of cast irons that are manufactured, gray cast irons are most widely used. The colour of this alloy is dull gray. Gray cast iron contains graphite flakes, which are responsible for the reduced ductility and strength.
advertisement

2. What would be the tensile strength of gray cast iron of class 20?
a) 120 MPa
b) 163 MPa
c) 138 MPa
d) 152 MPa
View Answer

Answer: c
Explanation: Tensile strength of gray cast iron of class 20 is 163 MPa.

3. What is the tensile strength of thick gray cast iron?
a) 71 MPa
b) 83 MPa
c) 95 MPa
d) 107 MPa
View Answer

Answer: b
Explanation: Tensile strength of thick gray cast iron is 83 MPa.

4. What is the tensile strength of thick gray cast iron?
a) 276 MPa
b) 283 MPa
c) 295 MPa
d) 207 MPa
View Answer

Answer: a
Explanation: Tensile strength of thick gray cast iron is 276 MPa.

5. Up to what mass of gray cast irons can shell molds take?
a) 300 kg
b) 400 kg
c) 500 kg
d) 600 kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Shell molding is one of the most important processes which has also been employed for the production of gray cast irons. Gray cast irons weighing up to around 500 kg are usually processed by this method.
advertisement

6. Green sand molding provides the best surface finish.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Green sand moldings are found to provide good amount of surface finish, but an even better quality of surface finish and accuracy of dimensions is offered by shell molding process.

7. Shell molding process is a costly process for gray iron castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When gray cast irons have to be processed, there is some amount of machining required to it, which demand high costs. But, if gray cast irons have to be shell molded, the overall cost of the product goes down, making it an economical process.

8. Up to what thickness can hot box process can be used for production?
a) 10 mm- 40 mm
b) 30 mm- 50 mm
c) 40 mm- 80 mm
d) 70 mm- 100 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: In hot box process, there is a core box employed, wherein the sand mixtures are poured along with the liquid resins, which act as binders. The thickness up to which hot box process can be used is 70 mm to 100 mm.

9. Which of the following materials cannot be used for making a core box?
a) Aluminium
b) Steel
c) Zinc
d) Cast iron
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. What is the temperature in a core box typically?
a) 120°C – 160°C
b) 180°C – 260°C
c) 200°C – 270°C
d) 290°C – 350°C
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn