Foundry Questions and Answers – BIS Colour Coding

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “BIS Colour Coding”.

1. Which of the following is not a function of a Colour Pattern?
a) To show the location of the parting surface
b) To identify the parts of the castings
c) Indicate the type of metal to be cast
d) Identify the core prints
View Answer

Answer: a
Explanation: The Colour Pattern given by the American System of Colour Code for Castings is to show the location of the pattern construction. The location of the parting surface is depicted by the separating part of the cope and drag or the flat surface in case of single piece pattern.
advertisement

2. Diagonal Black Stripes with clear varnish on is used to strengthen the weak pattern.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the American System of Colour Code for Casting the Diagonal Black Stripes with clear varnish on, is used to strengthen the weak pattern and it is also used to shorten the castings. This code is fixed for the above functions.

3. The orange colour cannot be used on the surface of the cast which is not finished and left.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For the surfaces of the unfinished castings which are left to be either dispatched or kept in inventory are marked by orange colour as well. According to the BIS Colour Code, the colour Orange and Red are used for this function.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. __________ colour indicated the seats of the loose pattern.
a) Yellow strip on Red
b) Black strip on Green
c) Purple strip on Pink
d) Red strip on Yellow
View Answer

Answer: a
Explanation: The Loose piece pattern is the one in which there is one piece of solid part and has the projections which are formed with the help of loose pieces. These loose pieces are shown in yellow strips on red colour according to the BIS Colour code.

5. The function of the colour code is to impart aesthetic look to the castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The BIS Colour Code System has a function to help the mould maker, distinguish between the parts of the castings and understand what operation is to be performed. It is usually not concerned with the aesthetic looks. They are given only if the customer demands aesthetic looks.
advertisement

6. The American Colour Code scheme has its applications in ________
a) Foundry
b) Mines
c) Assembly Lines
d) Product Design
View Answer

Answer: a
Explanation: The foundry men and workers faced a lot of problems to identify castings. Hence the American Society formulated this code for the better understanding of the sorting of castings.

7. The Pattern Colour code can be interchanged for different parts according to the design.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Colour code for castings is given to establish uniformity and if they are interchanged, wrong information is obtained and can result in loss and rework. Hence, the change in the colour according to the pattern is not desirable.
advertisement

8. No colour on the casting surface indicates that it is a parting surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The American Colour code for castings has prescribed that the parting surfaces are to be given no colour as they are separable and may/may not be used later.

9. Purple colour is used for ________
a) Machineable parts
b) Non-machineable parts
c) Parting surface
d) Cannot be used on any surface
View Answer

Answer: d
Explanation: The purple colour is not allotted to any function in the American Colour code pattern. Hence, even if it is applied on any surface it is not possible to determine its function. The application of purple if done is solely due to the industry rules or customer needs.
advertisement

10. Black Colour is to be applied on the castings which are to be __________
a) Machined
b) Not to be machined
c) Filed
d) Stored
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the American System of Colour Code for casting which are to be machined is Black. This is colour is fixed for the above function and it cannot be changed. It is followed by many industries.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.