Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Mold Making

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mold Making”.

1. Which of the following is not a constituent of molding sand?
a) Additive
b) Sand
c) Epoxy
d) Binder
View Answer

Answer: c
Explanation: A special type of sand is used for making molds, which is an important stage in casting. The molding sand contains refractory sand, binder, and additive. These type of sands maintain the shape at high temperatures, makes it porous and is cheap, thereby reusable.
advertisement

2. What makes the molding sand refractory?
a) Additive
b) High-temperature treatment
c) Silica
d) Clay
View Answer

Answer: c
Explanation: Silica sand is widely used as molding sand. It contains 80-90% of silicon dioxide. The silica gives refractoriness to the sand. The silica sand is cheap, easily available, has high thermal stability, and can be reusable.

3. How much clay does loam sand contain?
a) Up to 2%
b) Up to 10%
c) Up to 30%
d) Up to 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: Depending on the amount of clay content, molding sand can be classified into various types. Silica sand contains up to 2% clay, whereas weak sand contains 2-10% clay. Moderately strong sand has 10-20% clay, strong sand has up to 30% clay, and loam sand has up to 50% clay.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. How much water does natural sand require?
a) 2-4%
b) 5-8%
c) 10-12%
d) 14-22%
View Answer

Answer: b
Explanation: Natural sand, as the name suggests, is available as a natural deposit. These contain about 80-90% silica, 5-10% clay, and a small amount of lime and magnesia. These sand require only 5-8% water.

5. Chilled castings are made by using _________
a) Natural sand
b) Synthetic sand
c) Zircon sand
d) Chromite sand
View Answer

Answer: d
Explanation: Chromite sand is a special kind of sand which has good refractoriness, high heat conductivity, and low expansion ratio. It is mainly used for making chilled castings. It may also be used as facing sand in steel casting.
Take Engineering Materials and Metallurgy Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Why are Kaolinite and Bentonite used as clay in molding sand?
a) High expansion ratio
b) High thermo-chemical stability
c) High coefficient of expansion
d) Non-reactive with molding sand
View Answer

Answer: b
Explanation: Clay binders are the most common types of inorganic binder as they are natural earthy material. The most common types of clay used in molding sand are fireclay, kaolinite, and bentonite. Kaolinite and bentonite clays are useful as they have high thermo-chemical stability.

7. __________ additives improve the permeability of the molds.
a) Sawdust
b) Seacoal
c) Cereals
d) Silica flour
View Answer

Answer: a
Explanation: Additives are added to the molding sand to improve the properties of the mold. Seacoal is a finely powered bituminous coal used to obtain smoother and cleaner surfaces of castings. Sawdust used in dry conditions improves the permeability and deformability of the molds.
advertisement

8. The molding sand in moist state is named as __________
a) Green sand
b) Loam sand
c) Backing sand
d) Parting sand
View Answer

Answer: a
Explanation: The sand which is in moist state is known as green sand. It contains about 5-8% water and 16-30% clay. It is soft, light, and porous, and is used for simple and small-sized castings.

9. Which of the following is not a stage of mold preparation?
a) Mixing
b) Quenching
c) Tempering
d) Conditioning
View Answer

Answer: b
Explanation: Molding sand is prepared in three stages. The mixing stage involves the mixing of sand, binding, moisture, and additives. Then the sand is tempered by spraying and mixing water in the muller. Finally, the sand is conditions to remove foreign materials, aerating the sand, and other processes.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.