Foundry Questions and Answers – Squeeze Casting

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Squeeze Casting”.

1. The squeeze casting can result in an increase of _________ properties of the castings.
a) Thermal
b) Mechanical
c) Thermodynamic
d) Chemical
View Answer

Answer: b
Explanation: As the material of the casting goes under various variations of temperature, they are able to attain a certain amount of increase in its mechanical properties such as high tensile strength, high bending strength etc.
advertisement

2. Squeeze casting is used for manufacturing of components of _________
a) Aluminum alloys
b) Iron alloys
c) Chromium alloys
d) Carbon alloys
View Answer

Answer: b
Explanation: The squeeze casting process can be used to produce both ferrous and non-ferrous metal components with ferrous components having an edge over it. It is mainly used for making of the fiber-reinforced castings from fiber cake perform.

3. Pressure applied in the squeeze casting process is less than that of forging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the squeeze casting process, usually aluminum alloys are used to form a casting. Intricate and detailed parts are prepared using this process. Hence it is not advisable to apply pressure in squeeze casting as it is applied in forging.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Pressure incorporated in the direct die casting is _____________
a) High
b) Low
c) Not used
d) Room temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: In direct die casting, the upper segment of the die is always closed to form a casting when the metal is present. A high pressure of 100MPa and more is applied to the entire cavity in order to get the part solidified.

5. Direct squeeze casting process is similar to the forging process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In direct squeeze casting, the liquid metal is poured into a lower die segment which is situated in the hydraulic press. This closely resembles the forging process in action.
advertisement

6. ________ squeeze casting takes place in die casting equipment.
a) Direct
b) Indirect
c) Room temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The equipment used for the Indirect squeeze casting can be vertical or horizontal depending upon the design of the casting. As the process is almost similar to that of the die casting the same equipment can also be used for this process.

7. _____________ is the advantage of the squeeze casting process.
a) Weld-able
b) No Blow Holes
c) Heat treatable
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to the Ultra slow filling and directional solidification, the squeeze casting process provides efficient and highly accurate components avoiding casting defects. This makes the components feasible for treating processes such as Heat treatment, welding, etc.
advertisement

8. Squeeze casting is a combination of casting and forging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Squeeze casting is a process in which the molten metal is subjected to high pressure under which the metal forms into casting. The high pressure application is just like the one in forging. Hence it is the combination of both.

9. Porosities are eliminated in the squeeze die casting process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Because of the high pressure which is applied during the solidification process of the metal, the gas finds it easy to escape out. Hence, the porosities caused by the gas as well as the shrinkage can be prevented and eliminated.
advertisement

10. The cooling rate is increased by applying high pressure in the squeeze die casting process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The cooling rate can be increased by applying high pressure during the solidification process. Since the contact between the casting and the die is improved by the pressurization process, which results in the foundation of the fine-grain structures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.