Steam Turbines Questions and Answers – Effect of Compressibility

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effect of Compressibility”.

1. When mach number is less than 1 flow is __________
a) Subsonic flow
b) Transonic flow
c) Supersonic flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For subsonic flow mach number is always less than one.
advertisement

2. When mach number is equal to one then the flow is ___________
a) Subsonic flow
b) Transonic flow
c) Supersonic flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For transonic flow mach number is equal to one.

3. When mach number is greater than one flow is ___________
a) Subsonic flow
b) Transonic flow
c) Supersonic flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For supersonic flow mach number is always greater than one.

4. For subsonic flow density varies relatively.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For subsonic flow density is relatively constant.

5. For transonic flow density change is ________ velocity change.
a) equal to
b) more than
c) less than
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For transonic flow density change is almost equal to velocity change.
advertisement

6. For supersonic flow density changes ___________ velocity change.
a) faster than
b) slower than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For supersonic flow density change is faster than velocity change.

7. In a supersonic flow density change is faster than velocity change by a factor of _________
a) Mach number
b) Square of mach number
c) Cube of mach number
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In supersonic flow density change is greater than velocity change by a factor of square of mach number.

8. For compressible flow mach number must be ____________ 0.3.
a) less than
b) equal to
c) greater than
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For compressible flow mach number should be greater than 0.3.

9. When normal shock waves occurring at an angle ____________ 90 degree then they are called as bow shock.
a) less than
b) greater than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When normal shock waves occurring at an angle less than 90 degree they are called as oblique shock waves.
advertisement

10. When oblique shock _________ the flow it is called as a bow shock.
a) detached from
b) added to
c) minimizes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to flow conditions oblique shock may be attached or detached with flow, When oblique shock wave is detached with the flow it forms a bow shock.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn