Life Sciences Questions and Answers – Lysosome

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lysosome”.

1. Which of the following organelle control intracellular digestion of macromolecules with the help of hydrolytic enzymes?
a) Plastid
b) Peroxisome
c) Lysosome
d) Actin
View Answer

Answer: c
Explanation: Lysosomes are membrane-bound compartment filled with hydrolytic enzymes which control intracellular digestion in the macromolecules. It contains about 40 types of different hydrolytic enzymes.
advertisement

2. pH of the lysosome is acidic in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The acidic nature of lysosome is maintained by a hydrogen pump in the lysosomal membrane which pumps hydrogen ion into lysosome and maintains pH of about 5.0 in its interior.

3. Which of these are not the hydrolytic enzymes of lysosome?
a) Lipases
b) Sulfatases
c) Phosphatases
d) Aldolase
View Answer

Answer: d
Explanation: Lysosomes contain 40 types of hydrolytic enzymes which include lipases, sulphatases, phosphatases, glycosidases etc. These enzymes work optimally in the acidic environment and the lysosome provides an acidic environment for these enzymes.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Digestion of cell’s own component is known as__________
a) Autophagy
b) Heterophagy
c) Phagocytosis
d) Pinocytosis
View Answer

Answer: a
Explanation: Autophagy is the process of self-digestion, autophagic vacuoles contain cells own components, known as autophagosome which further fuse to the lysosome where digestion of components takes place.

5. What is amphisome?
a) Early endosome
b) Fusion of endosome and autophagosome
c) Vacuole
d) The bigger size of lysosome
View Answer

Answer: b
Explanation: Amphisome is formed when autophagosome fused with the endosomes. This amphisome further fused with lysosome for digestion. It will result in the release of macromolecules into the cytosol.
advertisement

6. The release of melanosomes from melanocytes is mediated by which of the following process?
a) Autophagy
b) Endocytosis
c) Exocytosis
d) Pinocytosis
View Answer

Answer: c
Explanation: In the condition of stress, cell releases undigested content by exocytosis of lysosomes. It is a minor pathway. Melanocyte in skin stores its pigment in lysosomes which releases it into the extracellular space of the epidermis.

7. Name the single membrane which surrounded the vacuoles?
a) Contractile vacuole
b) Meninges
c) Tonoplast
d) Sarcolemma
View Answer

Answer: c
Explanation: Vacuoles are large, fluid-filled vesicles, present in most of the plants and fungal cells. These are surrounded by a single-membrane called tonoplast.
advertisement

8. Which of the following organelle works as a lysosome in the plants?
a) Contractile vacuole
b) Peroxisome
c) Plastid
d) Vacuole
View Answer

Answer: d
Explanation: Like a lysosome in animal cells, vacuoles are present in plants and fungi contain a variety of hydrolytic enzymes. The pH of vacuole is also acidic and is maintained by transport protein in the vacuolar membrane.

9. Which of the following pumps excess water out of the cell?
a) Contractile vacuole
b) Lysosome
c) Peroxisome
d) Vacuoles
View Answer

Answer: a
Explanation: Contractile vacuole is different from vacuoles as it helps in osmoregulation. It is mainly found in protists and is used to pump excess water out of the cell.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.