Life Sciences Questions and Answers – Golgi Complex

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Golgi Complex”.

1. Name the scientist who discovered Golgi apparatus?
a) Robert Remake
b) Rudolf Virchow
c) Camillo Golgi
d) Theodor Schwann
View Answer

Answer: c
Explanation: Camillo Golgi was an Italian physician who first discovered Golgi complex, which is a single membrane-bound organelle. It consists of five to eight membrane-bound sacs called cisternae.
advertisement

2. Golgi stack is the stack of Golgi cisternae.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Golgi stack or dictyosome is the stack of flattened membrane bound sacs called cisternae. The cisternae in stack vary in number, shape, and organization and represented as cis, medial and transform.

3. Which of the following organelle takes part in the secretion?
a) Cytoplasm
b) Ribosomes
c) ER compartments
d) Golgi apparatus
View Answer

Answer: d
Explanation: Golgi apparatus is prominent in cells that are specialized for secretion like goblet cell of intestinal epithelium secrete a large amount of mucus. Cell secretion takes place from trans-Golgi through exocytosis.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The chemical products of the cell are shipped and distributed by_______
a) ER lumen
b) Golgi apparatus
c) Lysosome
d) Endosome
View Answer

Answer: b
Explanation: Golgi apparatus modifies and transport proteins and lipids that have been built in the endoplasmic reticulum to the outside of the cell or to other locations in the cell.

5. Which type of glycosylation takes place in the g=Golgi apparatus?
a) T-linked glycosylation
b) N-linked glycosylation
c) O-linked glycosylation
d) G-glycosylation
View Answer

Answer: c
Explanation: O-linked glycosylation occurs by the linking of O-linked oligosaccharides to the hydroxyl group of amino acid via N-acetylglucosamine. Proteins undergo O-linked glycosylation in the cisternae of Golgi.
advertisement

6. Which of the following is not the function of the Golgi apparatus?
a) Processing and shorting of glycoprotein
b) Lipid metabolism
c) Carbohydrate metabolism
d) Amino acid metabolism
View Answer

Answer: d
Explanation: Golgi apparatus involves the metabolism of carbohydrates, and lipids, but not of amino acid, so, amino acid metabolism is incorrect. Synthesis of glycolipids and sorting of glycoprotein also takes place in Golgi apparatus.

7. Name the complex polysaccharide which does not synthesize in the Golgi apparatus?
a) Starch
b) Hemicellulose
c) Glycosaminoglycans
d) Pectins
View Answer

Answer: a
Explanation: Complex polysaccharides are also synthesized in the Golgi apparatus such as hemicellulose and pectin in the cell wall of plant and glycosaminoglycans in the extracellular matrix of animals.
advertisement

8. Which of the following hypothesis explain vesicle fusion?
a) Lipid raft hypothesis
b) SNARE hypothesis
c) Cell adhesion hypothesis
d) Cell kill hypothesis
View Answer

Answer: b
Explanation: Snare hypothesis explains the vesicle fusion with target mediated by the interaction of specific proteins called SNAREs (Snape receptors). V-SNARE is present on vesicle while t-SNARE is present on the target.

9. Name the GTPase which control the recognition of interactions between v-SNARE and t-SNARE?
a) Rac protein
b) Ras protein
c) Rab protein
d) Rho protein
View Answer

Answer: c
Explanation: Rab protein attached with the surface of the vesicle; when vesicle encounter with target membrane, the binding of v-SNARE and t-SNARE causes vesicle to bound the membrane and allow the Rab protein to hydrolyze its bound GTP.
advertisement

10. Which of the following ATPase dissociate SNARE apart?
a) V-ATPase
b) F-ATPase
c) P-ATPase
d) NSF
View Answer

Answer: d
Explanation: Once the vesicle fusion to target membrane is done, the complex dissociates with the help of NSF (NEM sensitive factor), which is a soluble ATPase that hydrolyses ATP and separate SNAREs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.