Life Sciences Questions and Answers – Major Histocompatibility Complex

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Major Histocompatibility Complex”.

1. Major Histocompatibility Complex is a tight cluster of linked___________
a) Carbohydrates
b) Proteins
c) Genes
d) Lipid molecules
View Answer

Answer: c
Explanation: MHC is polygenic in nature, i.e. several genes control the expression of the MHC molecule. These are cell surface proteins which are present with peptide on antigen presenting cells.
advertisement

2. What is the name of MHC in humans?
a) HLA
b) H2
c) Adjuvants
d) Haplotype
View Answer

Answer: a
Explanation: Genes for MHC are located on the short arm of chromosome 6 in humans. In human, it is also known as human leukocyte antigens (HLA). MHC is glycoproteins which are expressed on all nucleated cells.

3. All the individual of the same species has the same allele of MHC genes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: MHC is polymorphic in nature and shows genetic polymorphism by expressing different alleles of a gene. Different individuals have different types of MHC genes. MHC genes are expressed as codominantly.
advertisement
advertisement

4. Which of the following polypeptide is important for the expression of MHC I on the cell membrane?
a) Interferons
b) β2-microglobin
c) Lymphokines
d) Interleukins
View Answer

Answer: b
Explanation: β2-microglobin is encoded by chromosome 15, it is always attached to α3 subunit of MHC I molecules through non-covalent interactions. It does not have a tail.

5. Which of these are non-professional antigen presenting cells?
a) Macrophages
b) Dendritic cells
c) Fibroblast
d) B lymphocytes
View Answer

Answer: c
Explanation: Antigen presenting cells (APC) is of two types i.e. professional and non-professional antigen presenting cells. Professional antigen presenting cells are B-lymphocytes, dendritic cells, and macrophages while non-professional APCs are fibroblast, epithelial cells, glial cells etc.
advertisement

6. Name the cell which receives antigen presented by MHC molecule.
a) Nk cells
b) B-cells
c) T-cells
d) Macrophages
View Answer

Answer: c
Explanation: MHC molecules present processed antigen to T-cells as T-cell receptor does not recognize free antigen, it will recognize only those antigens which are bound to MHC molecules.

7. Name the class of MHC which is recognized by CD4 TH cell.
a) MHC cannot recognize T cells
b) MHC III
c) MHC I
d) MHC II
View Answer

Answer: d
Explanation: CD4 is a monomeric single chain which recognizes MHC II molecule and is present on T helper cell. It consists of a core extracellular domain and has three critical serine residues on a cytoplasmic tail.
advertisement

8. Which MHC molecule recognizes CD8 TC cells?
a) MHC I
b) MHC II
c) MHC III
d) HLA-C
View Answer

Answer: a
Explanation: CD8 is a co-receptor of T-cell and is present on the T cytosolic cell. It is a hetrodimer of α and β chains and recognizes MHC I molecule.

9. Name the part of processed antigen that binds to the MHC molecule and recognized by T-cells?
a) Immunoglobulin
b) Agretope
c) Epitope
d) Chaperone
View Answer

Answer: b
Explanation: Agretope is the part of processed antigen that is attached to MHC molecule and exposed to T-cell.
advertisement

10. Which of the following statement is INCORRECT about superantigens?
a) Viral or bacterial proteins
b) Endogenous by nature
c) Unique binding ability
d) Activate a large number of T-cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Superantigens are viral or bacterial proteins which have the unique binding ability of T-cell receptor and MHC II molecules, i.e. it binds simultaneously to both and activate large numbers of T-cells. It can be both either endogenous or exogenous in nature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.