Life Sciences Questions and Answers – Population Ecology & Biotic Community

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Population Ecology & Biotic Community”.

1. The collection of individuals which belongs to the same species when live together in a region is known as ____________
a) Keystone species
b) Community
c) Guild
d) Population
View Answer

Answer: d
Explanation: A population is a group of individuals which belongs to the same species and living in the same region. Population ecology deals with the study of the population.
advertisement

2. The size of the population is represented by the property called density.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Density is the representation of population size. It expressed the total number of individuals per unit area at a given time.

3. Name the term which defines the study of the characteristics and parameters of the population.
a) Demography
b) Population ecology
c) Population density
d) Mortality
View Answer

Answer: a
Explanation: The population is defined by the characteristics of the group rather than the individual. The study of the characteristics of the population is known as demography.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following term defines the ability of the individual in the population to produce new individuals?
a) Dispersion
b) Mortality
c) Natality
d) Population dispersal
View Answer

Answer: c
Explanation: Natality is the ability of an individual to produce new individuals while mortality is the death of the individuals in the population.

5. Which of the following survivorship curve is suitable for the organisms who breeds several times during the course of their life span?
a) Type IV
b) Type III
c) Type II
d) Type I
View Answer

Answer: d
Explanation: Type I survivorship curve is typically for those organisms who can breed several times during their life span. This strategy is referred to as iteroparous.
advertisement

6. Name those organisms who can breed only once in their lifetime?
a) Dispersed
b) Clumped
c) Iteroparous
d) Semelparous
View Answer

Answer: d
Explanation: Semelparous are those organisms who can breed only once in their lifetime. It is a type of reproductive event and mainly represented by a type III survivorship curve.

7. Which of the following structure can be seen in the diminishing population?
a) Upright
b) Inverted
c) Bell shaped
d) Urn-shaped
View Answer

Answer: d
Explanation: Diminishing population resulted in an urn-shaped structure. It shows the drastic reduction in the birth rate or population that is dying off.
advertisement

8. A group of people coexist within space and time and interact with each other is known as ____________
a) Keystone species
b) Community
c) Guild
d) Population
View Answer

Answer: b
Explanation: The community is the group of the population, which coexist within space and time and interact with each other either directly or indirectly.

9. Community refers to living and non-living components of the ecosystem.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Community refers only to the living population in the ecosystem and it does not involve non living component.
advertisement

10. Which of the following defines the separation of two different communities?
a) Ecotone
b) Edge effect
c) Ecade
d) Resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: Ecotone is a zone of vegetation which separates two different types of communities. It is also known as a transition zone.

11. What is an edge effect?
a) Community complexity
b) Community classification
c) Increased diversity at the boundary of ecotone
d) Community stability
View Answer

Answer: c
Explanation: Edge effect can be generally seen at the boundary of the Ecotone. It shows the maximum diversity at the transition boundary.

12. Which of the following is TRUE for the stabilized ecosystem?
a) P-R=1
b) P/R < 1
c) P/R > 1
d) P/R =1
View Answer

Answer: d
Explanation: Ecosystem has been classified on the basis of community metabolism. The ratio of photosynthesis to respiration, i.e., P/R is equal to 1 for a stabilized ecosystem.

13. Name the term which defines the ability of community return to its original state after being displaced?
a) Dispersed
b) Clumped
c) Resistance
d) Resilience
View Answer

Answer: d
Explanation: Community stability has been categorized into two categories, i.e., resilience and resistance. Resilience is the ability of the community to return to its original state after the displacement.

14. Which of the following is a diversity index?
a) Upright index
b) Inverted index
c) Bell shaped index
d) Simpson’s index
View Answer

Answer: d
Explanation: Diversity index is the measure of diversity of species in the community. Simpson’s and Shannon index are basically used to measure the diversity of the community.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.