Life Sciences Questions and Answers – Mitochondria

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mitochondria”.

1. The site of aerobic respiration in eukaryotic cells is___________
a) Peroxisome
b) Plastid
c) Mitochondria
d) Cilia
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, mitochondria are present nearly all eukaryotic cells and known as the power house of the cell. It acts as the site of aerobic respiration and produces cellular energy in the form of ATP.
advertisement

2. The inner membrane of mitochondria is fairly smooth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inner membrane of mitochondria is highly convoluted while its outer membrane is fairly smooth. These convoluted folds are also called cristae which make the membrane impermeable to many solutes and increase its surface area.

3. How do the small molecules pass through the outer membrane of mitochondria?
a) ATP pump
b) Carrier protein
c) Channels
d) Porins
View Answer

Answer: d
Explanation: Mitochondrial porins are voltage-dependent anion-selective channels (VDAC). Being present on the outer membrane of mitochondria it allows small molecules to pass.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following division technique is similar in mitochondria and bacteria?
a) Binary fission
b) Budding
c) Binary fusion
d) Meiosis
View Answer

Answer: a
Explanation: Mitochondria are semi-self-ruling organelle and separation by binary fission simply like bacteria. This similarity between bacteria and mitochondria suggest that it evolved from bacteria and is proved by endosymbiotic theory.

5. Which of the following is INCORRECT evidence to support the endosymbiotic theory?
a) Mitochondria are self-repeating bodies like microscopic organisms
b) Mitochondria have their own particular DNA
c) Mitochondrial ribosomes, and enzymes are similar to the bacteria
d) Mitochondria and bacteria differ in size
View Answer

Answer: d
Explanation: Endosymbiotic theory had supported the fact that mitochondria have evolved in eukaryotes by the symbiotic association of bacteria. Mitochondria and bacteria differ in size is incorrect as the size of mitochondria and bacteria is approximately same.
advertisement

6. Name the organelle which is used for aerobic respiration and ATP synthesis in Entamoeba histolytica.
a) Hydrogenosome
b) Mitochondria
c) Mitosome
d) Peroxisome
View Answer

Answer: c
Explanation: Mitosomes are originated from mitochondria and is present only in aerobic organisms that do not have mitochondria. These are double-membrane bound organelle which is mainly found in unicellular organisms.

7. Which of these are not from plastid family?
a) Chloroplast
b) Tonoplast
c) Chromoplast
d) Leucoplast
View Answer

Answer: b
Explanation: Tonoplast is an outer membrane of vacuoles while chloroplast, chromoplast, and leucoplast belong to plastid family. The chloroplast is considered a most important member of the family as it helps in photosynthesis.
advertisement

8. Which of the following is responsible for pigment synthesis and storage?
a) Leucoplast
b) Chloroplast
c) Chromoplast
d) Etioplast
View Answer

Answer: c
Explanation: Chromoplast is well-off in carotenoids which are accountable for orange, yellow, or red color in many fruits and flowers.

9. Which class of leucoplast is responsible for fat storage?
a) Amyloplast
b) Proteinoplasts
c) Aleuroplasts
d) Elaioplasts
View Answer

Answer: d
Explanation: Leucoplast is colourless or non-pigmented in nature and is used to for storage. Amyloplast store starch, proteinoplast, and Aleuroplast store and modify proteins.
advertisement

10. Name the plant organelle which acts as a major site for an oxidative reaction?
a) Peroxisomes
b) Mitochondria
c) Chloroplast
d) Thylakoid
View Answer

Answer: a
Explanation: Major oxidative reaction site in mammals and plants is peroxisomes, where beta-oxidation takes place. However, beta-oxidation in mammals can occur in mitochondria also while in plants, this is exclusively found in peroxisomes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.