Life Sciences Questions and Answers – Environment

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environment”.

1. The study of living organisms with the environment is known as ____________
a) Ecosystem
b) Environment
c) Community
d) Ecology
View Answer

Answer: d
Explanation: Ecology is the study of the relationship between living organisms and the environment. It also deals with the interaction of living organisms with each other.
advertisement

2. The collection of the same species within an area is called a population.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Population is the collection of individuals which belongs to the same species in a given region. The group of populations is called communities.

3. Which of the following describe the study of group of the population?
a) Synecology
b) Autecology
c) Biomes
d) Community
View Answer

Answer: a
Explanation: Synecology is the study of the group of population, while Autecology is the study of the individual or single species under certain environmental condition.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the climate pattern in areas of limited size or immediate surroundings of plant and animal?
a) Mixed climate
b) Macroclimate
c) Microclimate
d) Segmented climate
View Answer

Answer: c
Explanation: Microclimate refers to the climatic condition of the immediate surroundings of plant and animals while Macroclimate is the climatic pattern over a large area or on local, global, and regional level.

5. Which of the following climatic zone lies around 40°- 60° latitude?
a) Tropical
b) Subtropical
c) Arctic
d) Temperate
View Answer

Answer: d
Explanation: Climatic zones are defined on the basis of variation in mean temperature along the latitude like tropical, subtropical, arctic, and temperate.
advertisement

6. A relatively dense layer of band which is found in the thermosphere is known as?
a) Troposphere
b) Mesosphere
c) Stratosphere
d) Ionosphere
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermosphere extends 1000 km above the earth’s crust. Ionosphere is a dense band of charged particles, specifically found in the thermosphere.

7. Which of the following parameter of light is NOT required by plants to grow?
a) Wavelength of light
b) Intensity of light
c) Duration of light
d) Color of light
View Answer

Answer: d
Explanation: Light affects the process of growth in the plant like photosynthesis and reproduction. Wavelength and intensity of light play a major role in flower induction, plant movement, and seed germination and duration of light regulates flowering and fruiting.
advertisement

8. What is pedology?
a) Study of the effect of light on plant growth
b) Study of leaves
c) Study of climate
d) Study of soil
View Answer

Answer: d
Explanation: Soil is the uppermost layer of the earth. The study of soil has been divided into two types, i.e., pedology and edaphology. Edaphology deals with the effect of soil on other living organisms.

9. Name the term which is used for the water present in the soil that can be utilized by the plants.
a) Chresard
b) Humus
c) Gravitational water
d) Capillary water
View Answer

Answer: a
Explanation: Chresard is the term given to the available water in the soil, which can be utilized by the plants. Water is basically present in the thin and narrow capillaries formed from the soil.
advertisement

10. Name the type of water stored in the soil in the form of hydrated oxides of iron, silicon, and aluminium?
a) Gravitational water
b) Capillary water
c) Hygroscopic water
d) Chemically bound water
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemically bound water is not available for the plants as it is present in the form of hydrated oxides of iron, silicon, and aluminium.

11. Vegetation of tropical deciduous forest falls under which of the following categories?
a) Mesotherm
b) Megatherm
c) Microtherm
d) Hekistotherm
View Answer

Answer: a
Explanation: On the basis of temperature range, the world’s vegetation has been divided into megatherm, mesotherm, microtherm, and hekistotherm. Vegetation under mesotherm experiences high and low temperature alternatively and found in a tropical deciduous forest.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.