Life Sciences Questions and Answers – Bacterial Nutrition

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Nutrition”.

1. Name the type of bacteria which uses Co2 as a sole source of carbon for growth.
a) Organotrophs
b) Heterotrophs
c) Autotrophs
d) Lithotrophs
View Answer

Answer: c
Explanation: Bacterial nutrition divides bacteria into different classes, on the basis of carbon sources these are divided into two classes i.e. autotrophs and heterotrophs. Autotrophs use carbon dioxide as a sole source of carbon while heterotrophs utilize organic carbon.

2. Name those bacteria which obtain energy from chemical compounds?
a) Chemotrophs
b) Phototrophs
c) Organotrophs
d) Heterotrophs
View Answer

Answer: a
Explanation: Living organisms need a source of energy for survival, bacteria has been divided into two categories on the basis of the source of energy i.e. phototrophs which need light as their energy source and chemotrophs obtain energy from the oxidation of chemical compounds.

3. Name the type of bacteria which uses reduced inorganic substances as an electron source?
a) Autotrophs
b) Chemotrophs
c) Organotrophs
d) Lithotrophs
View Answer

Answer: d
Explanation: Bacteria which uses reduced inorganic substances as their electron sources are called lithotrophs while organotrophs are the bacterial class which utilizes organic compounds as their electron source.
advertisement
advertisement

4. Which of the following bacteria does not belong to photolithoautotrophy nutritional class?
a) Thiomargarita namibiensis
b) Purple sulfur bacteria
c) Blue-green bacteria
d) Green sulfur bacteria
View Answer

Answer: a
Explanation: Photolithoautotrophy is the class of the bacteria which utilize CO2 as a carbon source, light energy as the energy source, and inorganic hydrogen as the electron source.

5. Purple and green non-sulfur bacteria belongs to which of the following classes?
a) Photolithoautotrophy
b) Photoorganohetrotrophy
c) Chemolithoautotrophy
d) Chemoorganohetrotrophy
View Answer

Answer: b
Explanation: Purple and green non-sulfur bacteria use light energy as an energy source, organic carbon source, and organic hydrogen as the source of an electron.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Nitrifying bacteria belongs to the nutritional class of_______
a) Chemoorganoautotrophy
b) Photolithoautrophy
c) Chemolithoautotrophy
d) Photoorganohetrotrophy
View Answer

Answer: c
Explanation: Nitrifying bacteria include species of Nitrosomonas, Nitrococcus, Nitrobactor, and Nitrococcus. These are chemolithoautotrophic organisms which get energy by oxidation of inorganic nitrogen compounds.

7. Which of the following species falls under the category of hydrogen-producing bacteria?
a) Thiobacillus thiooxidans
b) Nitrosomonas europaea
c) Nitrobacter winogradskyi
d) Alkaligenes eutrophus
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkaligenes eutrophus are gram-negative, aerobic, and rod-shaped bacteria and is classified as hydrogen-producing bacteria.
advertisement

8. The exact composition of complex media should be known.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A complex media is undefined in which the exact chemical composition of the medium is not known while the synthetic medium is the culture medium whose exact chemical composition should be known.

9. Which of these is NOT a selective media?
a) Blood agar
b) Eosin methylene blue agar
c) MacConkey agar
d) Mannitol salt agar
View Answer

Answer: a
Explanation: Selective media are those which prevent the growth of other types of bacteria and promote the growth of only desired species.
advertisement

10. Name the protein which plays an important role in cell division?
a) Actin
b) FtsZ
c) HSP
d) HU
View Answer

Answer: b
Explanation: FtsZ is homologous to tubulin, which is a building block of the microtubule in eukaryotes. The concentration of FtsZ in the cell will define the frequency of cell division.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.