Life Sciences Questions and Answers – Recombination

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Recombination”.

1. Rearrangement of DNA that involves the breakage and reunion of DNA is called___________
a) Replication
b) Recombination
c) Translation
d) Transcription
View Answer

Answer: b
Explanation: Recombination is the process of rearrangement of DNA of breakage and reunion and it can change the genomic configuration.
advertisement

2. Recombination is responsible for crossing-over during meiosis of eukaryotic cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Recombination was first recognized as the process which is responsible for crossing over in the meiosis. It is a large scale rearrangement of DNA molecules.

3. Which of the following is NOT true about homologous recombination?
a) Exchange of homologous segments
b) Exchange takes place between two homologous DNA molecules
c) It is also termed as general recombination
d) It involves a direct exchange of sequences of DNA
View Answer

Answer: d
Explanation: Homologous recombination involves a reciprocal exchange of sequences of DNA.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is site specific recombination?
a) Modification
b) Transposition
c) Holiday junction
d) Retrotransposons
View Answer

Answer:b
Explanation: Transposition is the process of recombination, which allows one DNA sequence to inserted in another without taking care of sequence homology.

5. Who proposed holiday model for homologous recombination?
a) Gobind Khurana
b) Louis Pasteur
c) Robin Holiday
d) Niels Bohr
View Answer

Answer: c
Explanation: Robin Holiday in 1964, proposed an appealing scheme for recombination called holiday model or hetroduplex model.
Participate in Life Sciences Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following is NOT a recombination system?
a) RecBCD
b) RecE
c) RecF
d) DnaF
View Answer

Answer: d
Explanation: Homologous recombination was first described in bacterial systems. The three different recombination systems are RecF, RecE, and RecBCD.

7. Name the phenomenon of allele replacement during recombination and DNA repair?
a) Replication
b) Mutation
c) Transversion
d) Gene conversion
View Answer

Answer: d
Explanation: Gene conversion is the phenomenon of changing allele forms during recombination and DNA repair.
advertisement

8. Name the protein, which is involved in homologous recombination in E.coli?
a) Topoisomerase
b) Gyrase
c) Helicase
d) RecBCD enzyme
View Answer

Answer: d
Explanation: The three different recombination systems are RecF, RecE, and RecBCD. RecBCD is known as Exonuclease V and it has both helicase and nuclease activity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

advertisement

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.