Life Sciences Questions and Answers – Absorption and Radial Movement of Water

«
»

This set of Life Sciences Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Absorption and Radial Movement of Water”.

1. The primary site of water absorption is___________
a) Phloem
b) Xylem
c) Shoot
d) Root
View Answer

Answer: d
Explanation: The absorption of water takes place from the radical root which is developed by the germination of seed and is called as the first root.

2. Which of the following is NOT the development zone of developing roots?
a) Radical zone
b) Meristematic zone
c) Elongation zone
d) Maturation zone
View Answer

Answer: a
Explanation: Developing roots have been differentiated into three development zones i.e., meristematic zone. Maturation zone, and elongation zone.

3. Which of the following zone is also known as the root hair zone?
a) Radical zone
b) Maturation zone
c) Elongation zone
d) Meristematic zone
View Answer

Answer: b
Explanation: The zone of differentiation, maturation zone is also known as the root hair zone. Root hairs are the extensions which increase the surface area and help in absorption of more water and soil nutrients.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Name of the protein, which is involved in the transfer of water across the cellular membrane?
a) Keratin
b) Alanine
c) Arginine
d) Aquaporin
View Answer

Answer: d
Explanation: Aquaporins are the transport proteins which involve the transfer of water accompanied by some submicroscopic bulk flow.

5. Soil is the complex medium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Soil is the mixture of organic and inorganic materials, water, dissolved solutes and air. The complex nature of the soil depends on its type.
Take Life Sciences Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. What is field capacity?
a) Water holding capacity of the crop
b) Water holding capacity of soil
c) Water holding capacity of roots
d) Water utilization capacity of plant
View Answer

Answer: b
Explanation: Field capacity is the water holding capacity of the root. It shows the maximum amount of water that a soil can hold after the free drainage.

7. Name the term which describes the plant wilt beyond recovery?
a) Saturation
b) Hypertonic
c) Permanent wilting
d) Root pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of water, soil hold at which plant goes flaccid beyond recovery is called the permanent wilting percentage.
advertisement

8. Which pathway is used to transport water from the epidermis to a tracheary element of root?
a) Osmotic potential
b) Pressure potential
c) Symplastic pathway
d) Apoplastic pathway
View Answer

Answer: d
Explanation: Apoplastic pathway is the major pathway for the transport of water from the epidermis to a tracheal element of roots.

9. Name the term given to the movement of water against gravitational force, from root to the aerial parts of the plant.
a) Ascent of sap
b) Root pressure
c) Radial movement
d) Field capapcity
View Answer

Answer: a
Explanation: The movement of water from root to the aerial parts of the plants against gravitational force is called ascent of sap.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.