Life Sciences Questions and Answers – Photosynthesis – 2

«
»

This set of Life Sciences Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Photosynthesis – 2”.

1. What is the absorption spectrum?
a) The graph produced by absorption of light
b) The graph shows the photochemical reaction
c) The graph produced by absorption of oxygen
d) The graph shows oxygen evolution at a different wavelength
View Answer

Answer: a
Explanation: Absorption spectrum is the graph showing the absorption of light by the pigment as the function of the wavelength. Photosynthetic pigment absorbs light in the visible and infrared region.

2. Photosynthetic reaction in an oxygenic photosynthetic organism is performed by pigment ______
a) Chlorophyll b
b) Chlorophyll a
c) Bacteriochlorophyll a
d) Bacteriochlorophyll c
View Answer

Answer: b
Explanation: Chlorophyll a most effectively absorbs the wavelength and drive photochemical reactions in oxygenic organisms. The spectrum which shows the activity of wavelength on photochemical reaction is the action spectrum.

3. Name the filamentous fungi which are used in Engelmann’s experiment to show photosynthetic activity?
a) Rhizopus stolonifer
b) Penicillium
c) Cyanobacteria
d) Spirogyra
View Answer

Answer: d
Explanation: Engelmann determined the first action spectrum by illuminating filamentous fungus (Spirogyra) with white light that had been passed through the prism and showed the evolution of oxygen at a different wavelength.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following term defines the production of heat and light when excited molecule returns to its original state?
a) Fluorescence
b) Luminescence
c) Intersystem crossing
d) Phosphorescence
View Answer

Answer: a
Explanation: When extra energy converted to heat and light it is called fluorescence while luminescence is the term given to radioactive decay. Intersystem crossing is the conversion of an excited singlet state to the excited triplet state. In phosphorescence light emitted by triplet to ground state transition.

5. What is resonance energy transfer?
a) Transfer of electrons between the molecules
b) The transfer of energy as well as electrons
c) The transfer of electrons but not the energy
d) The transfer of energy but not the electron
View Answer

Answer: d
Explanation: Resonance energy transfer is also known as a forster transfer where only energy is transferred directly to the neighboring chlorophyll but not the electrons.
Take Life Sciences Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which of the following is a Hill reagent?
a) Sugar
b) Chlorophylls
c) 2, 6- dichlorophenolindophenol
d) Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate
View Answer

Answer: c
Explanation: When the electrons transferred from water to non-physiological oxidant by the effect of light it is known as Hill reaction and the non-physiological oxidant is called Hill reagent (2, 6- dichlorophenolindophenol).

7. How many photons are absorbed to produce one molecule of oxygen?
a) Two
b) Ten
c) Twelve
d) Eight
View Answer

Answer: d
Explanation: One molecule of oxygen is produced by the absorption of a minimum eight photos. For the production of oxygen about 300 or more chlorophyll molecules operate together as one photosynthetic unit.
advertisement

8. Water is used as an electron donor in anoxygenic photosynthesis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Water does not act as an electron donor in anoxygenic photosynthesis as oxygen is not produced by the light energy; it is only converted to ATP while in oxygenic photosynthesis light energy is used to produce oxygen along with ATP.

9. What is red drop phenomenon?
a) Falling of red color in the spectrum
b) Drop in quantum yield in the red region of the spectrum
c) Drop in quantum yield in the far-red region of the spectrum
d) Falling of far-red color in the spectrum
View Answer

Answer: c
Explanation: Red drop phenomenon describes the drop of quantum yield in far-red region i.e. above 680nm wavelength. It was observed that quantum yield remain same till 680nm and after that, it declined sharply.
advertisement

10. Which of the following correctly defines the yield of oxygen by the no. of photons absorbed?
a) Emerson enhancement effect
b) Quantum requirement
c) Photochemical reaction
d) Quantum Yield
View Answer

Answer: d
Explanation: Quantum yield is also known as photosynthetic efficiency which describes the no. of oxygen molecules produced by the absorption of photons.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.