Life Sciences Questions and Answers – Vectors

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vectors”.

1. Circular DNA used for cloning is called___________
a) DNA polymerase
b) RNA polymerase
c) Phagosome
d) Plasmid
View Answer

Answer: d
Explanation: Plasmid is the circular bacterial DNA, which carries genes which are useful but not essential for survival. These are said to be extrachromosomal DNA.
advertisement

2. Without origin of replication, DNA cannot be replicated in the cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Origin of replication is the segment of DNA that is recognized by the replication enzymes. Absence of replication origin leads to the failure of replication.

3. Which of the following is NOT a cloning vector?
a) Bacterial plasmid
b) Cosmids
c) Bacteriophage
d) E.coli
View Answer

Answer: d
Explanation: Cloning vectors are DNA molecules that are used to transport sequences between the host and the donor. Most of the vectors are genetically engineered.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Cloning vector has the following properties, except one?
a) Contain genetic marker for selection
b) Ability to replicate
c) Multiple restriction site for entry of DNA
d) Contain nonessential DNA to optimize cloning
View Answer

Answer: c
Explanation: Cloning vector has a single and unique restriction site for the entry of DNA and facilitate cloning. Cloning vector is used to amplify single molecule of DNA into multiple copies.

5. Which of the following is NOT the characteristics of the plasmid?
a) Replicate independently in a host cell
b) Selectable marker gene
c) Contain single cloning site
d) Small in size
View Answer

Answer: c
Explanation: These vectors are used to clone DNA that varies in size from several base pairs to several thousand base pairs. It contains multiple cloning sites.
advertisement

6. Which of the following is TRUE for YAC?
a) Recognizes palindromic sequences
b) Two fold axial symmetry
c) Recognize specific site according to DNA sources
d) Derived from DNA of the Yeast
View Answer

Answer: d
Explanation: YAC stands for Yeast Artificial Chromosome that is derived from the DNA of the yeast and is ligated to bacterial plasmid by genetic engineering.

7. Which of the following is NOT an example of Lambda phages?
a) EMBL3
b) M13
c) λgt10
d) λZAP
View Answer

Answer: b
Explanation: M13 is an example of philamentous phages while the rest is Lambda phages. Lambda phages are double stranded DNA phages that replicate in E.coli, follows either lysogenic or lytic mode.
advertisement

8. Name the vector system used for plant transformation?
a) Agrobacterium
b) Cosmids
c) M13 phage
d) Resistance plasmid
View Answer

Answer: a
Explanation: Agrobacterium tumefaciens is a powerful vector system for plant transformation. It is used to transfer genes from bacteria to plant in the form of T-DNA.

9. Name the first vector used for a mammalian cell?
a) Lambda phage
b) SV40
c) M13
d) EMBL3
View Answer

Answer: b
Explanation: SV40 is a small virus cloning vector that infects monkey (simian). Mammalian cell was first cloned using SV40 vector.
advertisement

10. Which of the following cloning vector is used for insect and having a DNA genome?
a) Cosmid
b) P-element
c) SV40
d) Baculovirus
View Answer

Answer: d
Explanation: Viral DNA in insect vector is rare, but baculoviruses have been used as a cloning vector for many insects and having dsDNA genome.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.