Life Sciences Questions and Answers – Cell Division

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell Division”.

1. Name the type of cell division in which daughter cells receive an exact copy of chromosomes from parent cell?
a) Mitosis
b) Cleavage
c) Interphase
d) Meiosis
View Answer

Answer: a
Explanation: Basically eukaryotes have two types of cell division, mitosis, and meiosis. Meiosis is reductional division while mitosis is equational division and the number of chromosomes in parent and daughter cells remain same.
advertisement

2. Who coined the term mitosis?
a) Robert Hook
b) Walther Flemming
c) Farmer and Moore
d) F. Twort
View Answer

Answer: b
Explanation: Walther Flemming in 1882 introduced the term mitosis. It is the process where one round of DNA replication is trailed by a single round of chromosomal segregation. It generates two genetically identical cells.

3. Which of the following is a microtubule organizing center?
a) Centrosome
b) Kinetochore
c) G2 phase
d) Centrioles
View Answer

Answer: a
Explanation: Microtubule organizing center (MTOC) is centrosome, present outside the nuclear membrane. It regulates the cycle of cell division as well as microtubule formation.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Among the following, which one is not the substage of mitosis?
a) Prophase
b) Metaphase
c) Anaphase
d) Nucleation
View Answer

Answer: d
Explanation: Mitosis starts with the nuclear division called karyokinesis followed by cytokinesis. This phase is further divided into four substages: prophase, metaphase, anaphase, and telophase.

5. Name the protein which holds two sister chromatids?
a) Securin
b) Separase
c) Cohesin
d) APC
View Answer

Answer: c
Explanation: SMC (Structural Maintenance of Chromosome) protein cohesin hold together the sister chromatids at centromere while separase is ubiquitous cysteine protease which degrades cohesin during anaphase.
advertisement

6. Which of the following microtubule pulls the chromosomes towards pole?
a) Astral
b) Polar
c) Kinetochore
d) Centrioles
View Answer

Answer: c
Explanation: Kinetochore microtubule is a mitotic spindle which attaches to chromosome at the specific site called kinetochores. It pulls the two sister chromatids at the opposite pole during anaphase.

7. Plant cells have centrosomes and astral microtubule at their spindle poles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Plant cells do not have centrosomes and astral microtubule at their poles. In plant cells, mitotic spindle formed from MTOC originate from nuclear envelop itself.
advertisement

8. Spindle fiber attached to the chromosome by a process known as_________
a) Congression
b) Binding
c) Alignment
d) Search and capture
View Answer

Answer: d
Explanation: Search and capture is a process by which plus end of microtubule search the kinetochore site at the chromosome and attach to it. These microtubules radiate from the MTOC of the poles.

9. What is congression?
a) Attachment of microtubule to chromosomes
b) Attachment of two sister chromatids
c) The endpoint of the spindle pole
d) The midpoint of two spindle poles
View Answer

Answer: d
Explanation: The arrangement of chromosomes at the center of the poles or at the metaphase plate, which is a midpoint and this midpoint is called congression.
advertisement

10. In which of the following phase, sister chromatids move towards opposite poles?
a) Telophase
b) Anaphase
c) Prophase
d) Metaphase
View Answer

Answer: b
Explanation: The sister chromatids are attached to the kinetochore tubule at the metaphase state and start moving towards the opposite poles at anaphase stage. At anaphase, the sister chromatids split apart and move to opposite poles of the spindle.

11. Which of these proteins is responsible for depolymerization of microtubule?
a) Kin I kinesin
b) CENP-E
c) Dynein
d) Actin
View Answer

Answer: a
Explanation: CENP-E, Kin I kinesin, and dynein are the motor proteins which contain kinetochores. Out of them only Kin I kinesis is responsible for depolymerization of microtubule from its plus end while dynein generates poleward forces toward its minus end.

12. Name the medication which hinders the shortening of the microtubule.
a) Colchicine
b) Cytochalasin
c) Taxol
d) Vinblastine
View Answer

Answer: c
Explanation: All of these drugs affect the process of cell division at different stages like colchicine inhibits microtubule formation, cytochalasin inhibits cytokinesis, and taxol prevents the shortening of microtubules.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.