Life Sciences Questions and Answers – Transgenic Plants

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transgenic Plants”.

1. The process of expression of foreign genes in a plant is called___________
a) Gene expression
b) Transgenesis
c) Genetic transformation
d) Cell hybridization
View Answer

Answer: c
Explanation: Genetic transformation is the process of introducing, stably integration and expression of foreign genes in the plant. This whole process produces transgenic plants.
advertisement

2. In transgenesis, only cloned genes are introduced into the donor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Unlike conventional breeding, only those genes are introduced in the plant which has agronomic importance, i.e., cloned genes without the cotransfer of the other undesirable gene.

3. Name the strategy where two-plasmid system is used for the introduction of the gene?
a) Binary vector system
b) Co-integration vector strategy
c) Agrobacterium
d) Selectable marker strategy
View Answer

Answer: a
Explanation: In Binary vector system, two plasmids are used to introduce t-DNA into the plants. Both plasmids complement each other when present together in a system.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is considered as a visual marker?
a) Antibiotic marker
b) Resistance marker
c) Selectable marker
d) Screenable marker
View Answer

Answer: d
Explanation: Screenable marker gene is used for determining transformation efficiency, confirming transformation, and monitoring gene or protein activity.

5. Name the marker gene of streptomycin?
a) HPT
b) SPT
c) PAT
d) BXN
View Answer

Answer: b
Explanation: Selectable marker gene is used to confer resistance to antibiotics i.e., SPT is used for streptomycin, HPT is for hygromycin, and BXN is for bromoxynil.
Take Life Sciences Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Name the first transgenic virus resistant plant?
a) Rice
b) Cotton
c) Tobacco
d) Tomato
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1986, tobacco was produced using virus resistance gene, i.e., tobacco mosaic virus (TMV) coat protein, which generates resistance against virus attack.

7. Which of the following is supplemented with vitamin A in order to improve its nutritional quality?
a) Cotton
b) Potato
c) Tomato
d) Rice
View Answer

Answer: d
Explanation: The nutritional quality of rice has been improved by the addition of vitamin A (beta-carotene). This genetically engineered rice is called golden rice.
advertisement

8. Name the enzyme which has silenced to delay the ripening process?
a) Polygalacturonase
b) Glyphosate
c) ADA
d) P53
View Answer

Answer: a
Explanation: Polygalacturonase is an enzyme which is responsible for ripening. By antisense technology, the gene which encodes for this enzyme has been silenced.

9. Name the technique which is used to enhance the life of a tomato.
a) Antisense technology
b) In vitro gene transfer
c) Ex vivo gene transfer
d) Molecular farming
View Answer

Answer: a
Explanation: In antisense technology, an antisense copy of the gene is expressed in the tomato which silenced polygalacturonase enzyme.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.