Life Sciences Questions and Answers – Vitamins

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vitamins”.

1. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?
a) Vitamin D
b) Vitamin K
c) Vitamin C
d) Vitamin A
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, there are only four fat-soluble vitamins (Vitamin A, D, E, K). Vitamin C is an ascorbic acid which is water soluble and precursors of all the coenzymes.
advertisement

2. Deficiency of which vitamin causes Beri-Beri?
a) Vitamin B12
b) Vitamin B2
c) Vitamin B6
d) Vitamin B1
View Answer

Answer: d
Explanation: Deficiency of thiamine (Vitamin B1) can lead to Beri-Beri. It is mostly found in the area where polished rice is a major component of the diet.

3. Name the disease caused by the deficiency of Niacin?
a) Pellagra
b) Rickets
c) Scurvy
d) Pernicious anemia
View Answer

Answer: a
Explanation: Deficiency of niacin causes pellagra, it is a disease of the skin and central nervous system. Its symptoms included three Ds: Dementia, Dermatitis, and Diarrhea.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a component of the coenzyme A?
a) Retinol
b) Pantothenic acid
c) Pyridoxine
d) Retinoic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Pantothenic acid is used in the synthesis of coenzyme A, which is also an acyl group carrier. It performs two main functions, activation of an acyl group for transfer and activation of hydrogen of the acyl group.

5. Megaloblastic anemia is caused due to deficiency of ___________
a) Cobalamin
b) Pyridoxine
c) Niacin
d) Folic acid
View Answer

Answer: d
Explanation: Deficiency of folic acid leads to megaloblastic anemia, where synthesis of purine and thymidine get diminished which makes cells unable to make DNA and divide.
advertisement

6. Which of the following vitamin is also known as cobalamin?
a) Vitamin B11
b) Vitamin B12
c) Vitamin B6
d) Vitamin B2
View Answer

Answer: b
Explanation: Vitamin B12 is also known as cobalamin, it is a part of vitamin B complex along with vitamin B11 (Folic acid), vitamin B6 (Pyridoxine), vitamin B2 (Riboflavin).

7. Mark the INCORRECT statement about Ascorbic acid.
a) It is a strong reducing agent
b) It can have synthesized in the body
c) Involves in hydroxylation of prolyl- and lysyl- residues of collagen
d) Shows antioxidant activity
View Answer

Answer: b
Explanation: It can have synthesized in the body is incorrect as vertebrates such as birds, fishes, and humans are not able to synthesize vitamin C, due to lack of enzyme gulono-lactone oxidase.
advertisement

8. All fat-soluble vitamin has a coenzyme function.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Not all fat-soluble vitamin has coenzyme function, only vitamin K shows such activity. Fat-soluble vitamins released, absorbed and transported with the fat in the body.

9. Name the vitamin which functions as hormone as well as visual pigment?
a) Thiamine
b) Riboflavin
c) Retinol
d) Folic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Vitamin A is also known as retinol, it is isoprenoid alcohol and essential for vision, growth, reproduction, and maintenance of epithelial tissues.
advertisement

10. Which of the following vitamin serves as a hormone precursor?
a) Vitamin C
b) Vitamin A
c) Vitamin K
d) Vitamin D
View Answer

Answer: d
Explanation: Vitamin D acts as a hormone precursor. UV component of sunlight falls on 7-dehydrocholesterol and gets converted to cholecalciferol (Vitamin D3) in the skin. Vitamin D3 absorbed into the blood and transported to liver and kidney where with the help of enzyme it formed calcitriol (a steroid hormone).

11. Name the vitamin which takes part in blood clotting?
a) Vitamin E
b) Vitamin K
c) Vitamin D
d) Folic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Vitamin K plays role in post-translational modification of various blood clotting factors. It is a fat-soluble vitamin which requires complete synthesis of blood coagulation protein.

12. Name the structure analog of vitamin K, which is used as anticoagulant?
a) Warfarin
b) Tocopherol
c) Ergocalciferol
d) β-carotene
View Answer

Answer: a
Explanation: Warfarin is a widely used rat poison which inhibits the vitamin K-dependent carboxylation of prothrombin and clinically used as an anticoagulant. Another anticoagulant is Dicoumarol, a derivative of coumarin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.