Life Sciences Questions and Answers – Bioenergetics

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bioenergetics”.

1. Law of thermodynamics which states that energy can neither be created nor be destroyed is ___________
a) The second law of thermodynamics
b) Third law of thermodynamics
c) First law of thermodynamics
d) Zero-order kinetics
View Answer

Answer: c
Explanation: First law of thermodynamics depicts that energy can neither be created nor be destroyed but it can transform from one form to another. This shows that the energy remains constant in the system and in surroundings.
advertisement

2. Gibb’s free energy is the portion of the total energy which is available for useful work.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gibb’s free energy is also known as chemical potential and is denoted by ∆G. It is the portion of total energy in a system which is available for work.

3. Which of the following equation shows the relationship between free energy change (∆G) and the change in entropy (∆S), under constant temperature and pressure?
a) ∆G = T∆H – ∆S
b) ∆G = T∆H/∆S
c) ∆G = ∆H/T∆S
d) ∆G = ∆H – T∆S
View Answer

Answer: d
Explanation: The relationship between free energy change and change in entropy of a reacting system under constant temperature and pressure is given by equation ∆G = ∆H – T∆S, where ∆H is the change in enthalpy and T is temperature.
advertisement
advertisement

4. What is the value of ∆G, when a system is in equilibrium?
a) ∆G = 0
b) ∆G = 1
c) ∆G = -1
d) ∆G = ∆G֯
View Answer

Answer: a
Explanation: Under equilibrium, both forward and reverse reactions occur at equal rates which make a change in free energy zero.

5. Which of the following factor is not responsible for the actual change in free energy (∆G)?
a) Temperature
b) Pressure
c) The initial concentration of reactant and products
d) pH
View Answer

Answer: d
Explanation: During a reaction, the actual change in free energy is influenced by temperature, pressure, and the concentration of reactant and product at an initial level while ph does not affect the rate of reaction.
advertisement

6. Which of the following equation gives the relationship between ∆G֯ and Keq?
a) ∆G֯ = -RT ln Keq
b) ∆G֯ = ln Keq
c) ∆G = ∆G֯ (-RT Keq)
d) ∆G = -RT ln Keq
View Answer

Answer: a
Explanation: Equation ∆G֯ = -RT ln Keqis correct as Keq is the equilibrium constant, R is the gas constant and T is the absolute temperature. This equation shows the simple prediction about the rate of reaction as if it proceeds forward, reverse or is at equilibrium.

7. What is the standard free energy change of ATP?
a) Small and negative
b) Large and positive
c) Large and negative
d) Small and positive
View Answer

Answer: c
Explanation: The phosphoryl transfer potential determines the negative free energy values. ATP has a higher tendency to transfer its terminal phosphoryl group to water during hydrolysis and generate large and negative free energy change.
advertisement

8. Which of the following act as a storage form of high energy phosphate?
a) Glucose-6-phosphate
b) Phosphoenolpyruvate
c) Phosphagens
d) Glycerol phosphate
View Answer

Answer: c
Explanation: High energy phosphate stored as the phosphagens. It is of two types, creatine phosphate in vertebrates and arginine phosphate in invertebrates. Phosphagens maintains the concentration of ATP when it is utilized as a source of energy.

9. What is the name of the molecule which donates its electrons?
a) Reducing agent
b) Oxidative agent
c) Standard reduction potential
d) Oxidant
View Answer

Answer: a
Explanation: An electron-donating molecule in an oxidation-reduction reaction is called the reducing agent while an electron accepting molecule is called an oxidizing agent or oxidant.
advertisement

10. What is reduction potential?
a) The molecule loses an electron
b) An atom/molecule gains an electron
c) Reducing the power of an electron
d) Oxidation power of an electron
View Answer

Answer: b
Explanation: Reduction potential is the readiness with which a molecule gains an electron. It is calculated in volts (V). Electrons move more rapidly from less positive reduction potential to molecules having more reduction potential.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.