Life Sciences Questions and Answers – Plantae

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plantae”.

1. Which of the following does NOT belong to the class of Cryptogamae (plant without seeds)?
a) Bryophytes
b) Thallophyta
c) Angiosperm
d) Ptrediophytes
View Answer

Answer: c
Explanation: Plantae have photosynthetic nutrition and these are multicellular eukaryotes. It has been broadly classified into Cryptogamae means plant without seeds and Phanerogamae which means a plant with seeds.
advertisement

2. Chlamydomonas is ________
a) Green algae
b) Red algae
c) Brown algae
d) Lichens
View Answer

Answer: a
Explanation: Green algae is also known as chlorophyta. These are photosynthetic algae contain chlorophyll a and b with carotenoids.

3. Which of the following class of algae consists of alginic acid in their cell wall component?
a) Green algae
b) Red algae
c) Lichens
d) Brown algae
View Answer

Answer: d
Explanation: Brown algae or pheophyta is marine or fresh water algae. It consists of mainly chlorophyll a, and c along with fucoxanthin and carotenoids. Their cell wall consists of cellulose, sulfated polysaccharides, and alginic acid.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following spores is motile in nature?
a) Zoospores
b) Oomycetes
c) Aplanospores
d) Hepdnaspores
View Answer

Answer: a
Explanation: Haploid spores are produced from diploid spores by the process of meiosis. It will produce either motile spores or nonmotile spores. Motile spores are called zoospores while nonmotile spores are aplanospores.

5. Bryophyte have flask shaped archegonia.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bryophytes are also known as amphibian of plants. They have jacketed and multicellular sex organs. Female sex organ is called archaegonia which first appeared in bryophyte and is of flask shaped.
Take Life Sciences Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is a seedless vascular plant?
a) Gymnosperm
b) Bryophytes
c) Pteridophytes
d) Angiosperm
View Answer

Answer: c
Explanation: Pteridophytes are seedless plants with vascular structure, long lived and highly branched. Their life cycle is dominated by sporophyte. They also produce haploid spores by meiosis.

7. Which of the following is also known as fruitless plants?
a) Pteridophyte
b) Bryophytes
c) Angiosperm
d) Gymnosperm
View Answer

Answer: d
Explanation: Gymnosperm is vascular plants whose seeds are not covered by the ripened ovary (fruit). These are basically woody plants and considered as fruitless plants.
advertisement

8. Double fertilization is a characteristic feature of which of these groups of plants?
a) Chlorophyta
b) Thallophyta
c) Angiosperm
d) Bryophytes
View Answer

Answer: c
Explanation: Angiosperms are flowering plants which are a major group of plants. Double fertilization is the characteristic of angiosperm plants, produce embryo as well as endosperm.

9. Which of the following is NOT the part of four whorls of flower leaves?
a) Calyx
b) Corolla
c) Androcium
d) Stem
View Answer

Answer: d
Explanation: A flower has four types of structures called four whorls i.e. nonessential whorls (Calyx and Corolla) and essential whorls (gynocium and androcium).
advertisement

10. Melia, a flower has a pistil of two or more fused carpels, which of the following condition describe this?
a) One carpel
b) Fused carpel
c) Fused androcium
d) One androcium
View Answer

Answer: b
Explanation: Gynoecium is divided into simple and compound. Simple gynoecium is made up of only one carpel e.g. pea. Compound gynoecium is the one in which pistil of two or more carples is fused e.g. Melia.

11. Match the correct columns.

 1 - Adelphous                            A - Anther of different stamen is infused state
 2 - Syngansious                          B - Filament of different stamen is fused
 3 - Synandrous                           C - Stamen is attached to the petals
 4 - Epipelalous                          D - Anther and filament both are fused

a) 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
b) 1-D, 2-C, 3-A, 4-B
c) 1-C, 2-A, 3-B, 4-D
d) 1-A, 2-D, 3-B, 4-C
View Answer

Answer: a
Explanation: Sometimes a flower’s part is fused or attached to each other and this condition is known as coalescence of parts. It involves sepal, petal, stamen, and carpel.

12. Which of the following condition is TRUE for Calotropis?
a) Epiphyllous
b) Gynandrous
c) Epipetalous
d) Synandrous
View Answer

Answer: b
Explanation: Gynandrous is a condition where stamen attached to carpels. It is mainly found in calotropis. In epiphyllous stamen attached to the perianth, found in the Liliaceae. The condition where stamen attached to pistil is called epipetalous e.g. sunflower. Synandrous is the condition of attachment of anthers of different stamens.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.