Life Sciences Questions and Answers – Types of Culture

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Culture”.

1. Embryo initiation is facilitated by___________
a) GA3
b) BPA
c) ABA
d) 2,4 D
View Answer

Answer: d
Explanation: 2,4, D is used in higher concentration for embryo initiation while ABA is used for embryo maturation.
advertisement

2. Which of the following culture is used for the production of primary and secondary metabolites?
a) Cell suspension culture
b) Callus culture
c) Protoplast culture
d) Somatic hybrid
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell suspension culture is a suspension of a single cell and few clumps of cells. It grows faster than callus culture.

3. Which of the following does not act as a fusogen in protoplast fusion?
a) 2,4 D
b) Polyethylene glycol
c) Calcium
d) PVA
View Answer

Answer: a
Explanation: Fusogen is a glycoprotein which facilitates fusion of cell to cell membrane. It is merging of gamete genome and formation of an organism.
advertisement
advertisement

4. Increase amount of auxin in callus culture will promote which part of the plant tissue?
a) Multilayer tissues
b) Meristem
c) Shoot
d) Root
View Answer

Answer: d
Explanation: Callus culture is an unorganized, undifferentiated mass of cell in which differentiation process occurs. Increase in the ratio of auxin to cytokinin will promote rooting of the plant.

5. Name the asexual mode of embryo formation?
a) Protoplast fusion
b) Callus culture
c) Somatic embryogenesis
d) Protoplast culture
View Answer

Answer: c
Explanation: Somatic embryogenesis is an asexual mode of embryo formation from somatic cells which develop directly into the whole plant.
Participate in Life Sciences Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Mark the INCORRECT statement about applications of the somatic embryogenesis?
a) Mass multiplication of germplasm
b) Continuous cell lines
c) Production of artificial seeds
d) Production of primary and secondary metabolites
View Answer

Answer: b
Explanation: Somatic embryogenesis is used for the production of artificial seeds and it also produces primary and secondary metabolites which are specific to seeds such as lipids in oil seeds.

7. Which method is used to overcome cytoplasmic male sterility?
a) Callus culture
b) Artificial embryogengesis
c) Somatic embryogenesis
d) Cybrid
View Answer

Answer: d
Explanation: Cybrid is the fusion of cytoplasm of two cells. It shows heterozygocity for cytoplasm genome. This method is used to overcome cytoplasmic male sterility.
advertisement

8. Which of the following statement is NOT true for artificial seeds?
a) Higher cost method for multiplication
b) No transplantation is required
c) Bactericide and fungicide can be given
d) Artificial endosperm can be given
View Answer

Answer: a
Explanation: Artificial seed production is high volume, low cost method for multiplication. Artificial endosperm can be given and it does not require transplantation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

advertisement

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.