Life Sciences Questions and Answers – RNA Processing

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “RNA Processing”.

1. The process of modification of pre mRNA is known as___________
a) Replication
b) DNA repair
c) Translation
d) RNA processing
View Answer

Answer: d
Explanation: RNA processing is the modification of pre-rRNA, pre-tRNA, and pre-Mrna. RNA processing rarely occurs in prokaryotes, but it is a regular feature of eukaryotes.
advertisement

2. In eukaryotes, transcription and translation take place in the same compartment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transcription and translation take place in different compartments i.e, transcription takes place in the nucleus while translation occurs in the cytoplasm.

3. Which of the following is NOT the step of mRNA processing?
a) 5’ capping
b) Splicing of introns
c) Polyadenylation
d) RNA silencing
View Answer

Answer: d
Explanation: mRNA processing occurs only in eukaryotes, it involves 5’capping, slicing of introns, polyadenylation, and RNA editing before transported to the cytoplasm, where they are translated to the ribosome.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following form 5’cap?
a) 5’ ——> 5’ PPP linkage
b) 5’ ——> 3’ PPP linkage
c) 3’ ——> 3’ PPP linkage
d) 3’ ——> 5’ NPP linkage
View Answer

Answer: a
Explanation: A GTP is added to the 5’ end of the RNA with an unusual 5’ ——> 5’ PPP linkage. The guanine would be methylated further and forms 5’ cap.

5. Choose the INCORRECT statement about 5’ cap.
a) Recognized by the transport protein
b) Provide stability to RNA
c) Participate in the translation initiation
d) Increase the life span of RNA
View Answer

Answer: d
Explanation: Life span of mRNA is increased by poly ‘A’ tail i.e, polyadenylation. It also imparts the stability of RNA by protecting from ribonucleases.
advertisement

6. Which of the following group of introns form stable lariat structure?
a) Group I intron
b) Group II intron
c) Nuclear intron
d) Group III intron
View Answer

Answer: b
Explanation: Removal of group II intron from RNA is in the form of stable lariat while group III intron removed as an intermediate lariat.

7. Name the type of intron which needs spliceosomes to be spliced?
a) Group I intron
b) Group IV intron
c) Nuclear intron
d) Group II intron
View Answer

Answer: c
Explanation: The nuclear intron is the most common introns in nuclear mRNA. They need SnRNP supramolecular structure to be spliced. The supramolecular structure is called spliceosome.
advertisement

8. Name the term where a single pre-mRNA is processed into a number of products?
a) Alternate splicing
b) Polyadenylation
c) Capping
d) Intron removal
View Answer

Answer: a
Explanation: When a single pre-mRNA molecule is processed in more than two ways to yield more than one mature RNA, it is called alternate splicing.

9. Following RNAse are used for RNA processing except one, mark that?
a) RNAse P
b) SnRNP
c) RNAse E
d) RNAse G
View Answer

Answer: b
Explanation: The processing occurs after the extensive methylation of Ribose sugar. Processing involves cleavage by RNAse i.e, RNAseG, RNAse T, RNAse E, and RNAse P.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.