Life Sciences Questions and Answers – Introduction of DNA to Host Cell

«
»

This set of Life Sciences online quiz focuses on “Introduction of DNA to Host Cell”.

1. The process by which bacterial cell uptake DNA is called___________
a) Gene expression
b) Transformation
c) Transcription
d) Translation
View Answer

Answer: d
Explanation: Transformation is the process of transfer DNA from a donor cell to a host cell. It is common in both bacterial cell and plant cells.
advertisement

2. Electroporation method uses an electric pulse to facilitate uptake of DNA.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Electroporation is the method which uses a short pulse of electric charge and allows the uptake of DNA from donor to host cell.

3. Which of the following chemical is used in chemical transformation method?
a) Cu
b) FeSO4
c) SO2
d) CaCl2
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to increase the competency of a bacterial cell, chemical transformation method is used. Use of calcium chloride (CaCl2) can precipitate the surface of the cell membrane and make it more competent.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following method creates pores in the membrane?
a) Gene gun
b) Chemical transformation
c) Electroporation
d) Agrobacterium
View Answer

Answer: c
Explanation: Electroporation is the method of transformation which creates pores in the membrane that allows molecules, ions, water to pass through it.

5. Which of the following particles is used in the gene gun method?
a) Iron particles
b) Aluminum particles
c) Silver particles
d) Gold particles
View Answer

Answer: d
Explanation: Gene gun fires gold particles coated with the foreign DNA to the plant genome. Some of these particles pass through plant nucleus and integrate with the plant chromosome.
advertisement

6. Which of the following shows the location of the inserted genes?
a) Palindromic sequences
b) Resistance gene
c) Restriction site
d) Marker gene
View Answer

Answer: d
Explanation: Marker genes allow determining which plant contains the inserted gene. The selection of plant with desired gene is done by screening.

7. Which of the following is NOT true for agrobacterium?
a) Horizontal gene transfer
b) Gram positive bacteria
c) Causes tumor in plants
d) Transfer DNA in plants
View Answer

Answer: b
Explanation: Agrobacterium is a gram negative bacterium which is used to transfer DNA into the plant. It was first discovered by H. J. Conn in the tumor of a plant.
advertisement

8. Name the disease caused by Agrobacterium in plants?
a) Crown gall disease
b) Black knot
c) Downy Mildew
d) Early Blight
View Answer

Answer: a
Explanation: Crown gall disease is caused by Agrobacterium tumefaciens, it is commonly found on woody shrubs and herbaceous plants.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

advertisement

To practice all areas of Life Sciences for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.